Wat helpt bij een droge huid?

Getty Images

Al jaren heb ik last van een droge, geïrriteerde huid. Mijn huid is schilferig, rood en jeukt heel erg. Hoe komt dat? En hoe kom ik er vanaf?

Nadia

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Er zijn verschillende factoren die een droge huid veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een te droge huid is tegenwoordig het overmatig douchen.

Douchen is iets wat pas veertig tot vijftig jaar geleden gebruikelijk werd. Daarvoor was het de gewoonste zaak van de wereld om maar één keer per week in bad te gaan. Vaak werd een zinken teil gebruikt, waar de familieleden één voor één in gingen. Men was zuinig met water, want het water werd tussendoor niet ververst.

Douchen is natuurlijk veel gemakkelijker en prettiger. Daarom is de wekelijkse wasbeurt in de teil inmiddels vervangen door dagelijks douchen. Voor sommige mensen is zelfs twee keer dag douchen de gewoonste zaak van de wereld.

Al dat douchen is echter heel slecht voor de huid. Warm water, vooral stromend warm water, lost vet op. Kijk maar eens wat er gebeurt als je een koekenpan met wat gestold braadvet onder de kraan houdt. Bij koud water gebeurt er niet veel, bij warm water zie je het vet wegsmelten.

Beschermlaagje

Datzelfde gebeurt met je huid tijdens het douchen. Je huid is bedekt door een vetlaagje dat bescherming biedt en het vocht in de huid vasthoudt. Dit vetlaagje lost op door het warme douchewater en verdwijnt van je huid.

Als je dan uit de douche stapt, is je huid warm. En omdat je beschermlaag is verdwenen, verdampt er heel veel water uit de huid. Na het douchen voelt de huid dan trekkend en jeukend aan. Dit jeukende gevoel komt doordat er zoveel vocht uit de huid verdampt, dat er kleine barstjes in de huid springen.

Gelukkig herstelt de beschermlaag bij de meeste mensen snel, maar als mensen jarenlang iedere dag douchen, kan dat leiden tot een permanente droge, geïrriteerde huid. Er kunnen zelfs forse eczeemplekken ontstaan. Het eczeem vertoont dan droge, rode plekken. En als je goed kijkt, zie je de barsten in de huid gewoon zitten. We noemen dat dan craquelé eczeem.

Insmeren

Voor een goede verzorging van de huid, en vooral de droge huid, is het dus belangrijk contact met warm water zoveel mogelijk te vermijden. Douche niet iedere dag, maar bijvoorbeeld om de dag. Als je toch iedere dag wilt douchen, kun je minder lang en minder warm douchen.

Na het douchen, als de huid nog een beetje vochtig is, kun je de huid insmeren met een bodylotion. Bij voorkeur hypo-allergeen en speciaal voor de droge huid. Minder douchen is niet alleen goed voor de huid: het is ook goed voor het milieu. Je bespaart op eenvoudige wijze maar liefst 75 procent water en energie als je de helft minder vaak en de helft minder lang doucht.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.