Gezichtscrèmes: verschil van dag en nacht

Verzorgen, voeden en vochtinbrengen

Getty Images

Het klinkt heel logisch. Dagcrème gebruik je overdag en nachtcrème smeer je 's avonds voor je naar bed gaat. Maar is het eigenlijk wel nodig om twee verschillende crèmes te gebruiken? Of kun je net zo goed je dagcrème ook 's nachts op je gezicht smeren?

Een gezichtscrème gebruik je om twee redenen: om de huid te beschermen en om te zorgen dat de huid vocht vasthoudt. De dag- en nachtvariant verschillen vooral van elkaar in textuur en ingrediënten. Een dagcrème bevat meer water en is daardoor lichter van textuur. De crème trekt bij het aanbrengen snel in en voelt fris aan. Dat is ook prettig voor eventuele make up die je daarna aan wilt brengen.[ITEMADVERTORIAL]

Een nachtcrème bevat meer oliën en andere voedende bestanddelen om je huid te verwennen. Deze crème is dus vetter of romiger: dat voel je ook bij het opbrengen.

Beschermen

Overdag wordt je huid aan allerlei schadelijke stoffen blootgesteld, zoals airconditioning, uitlaatgassen, buitenlucht en uv-stralen bijvoorbeeld. Een dagcrème bevat daarom meestal een zonnefilter (SPF). Daarnaast vind je in een dagcrème vaak antioxidanten als vitamine E of C die beschermen tegen schadelijkheden. Soms bevat de crème ook cafeïne of 'lichtreflecterende' deeltjes voor een extra frisse stralende huid.

Herstellen

's Nachts ontspant de huid zich en herstelt deze zich. Het herstellende proces van de celdeling verloopt tijdens het slapen ook sneller. Een nachtcrème moet dit herstelproces dus vooral ondersteunen. Daarbij verliest de huid 's nachts gemiddeld een kwart liter vocht.

Een nachtcrème is dan ook rijker aan voedingsstoffen. Het bevat vaak verzorgende, voedende en vochtinbrengende of -vasthoudende ingrediënten. In sommige crèmes zitten bestanddelen tegen huidveroudering, ingrediënten met een antiseptische werking voor een onzuivere huid of verstevigende stoffen zoals collageen en elastine. Wat er daadwerkelijk in een crème zit, is afhankelijk van de doelgroep: bijvoorbeeld een droge, vette, jonge of oudere huid.

Noodzakelijk?

Sommige mensen gebruiken hun dagcrème zowel overdag als 's nachts en in principe kan dat geen kwaad. Smeren is sowieso beter dan niets. Toch heeft het wel degelijk zin om twee verschillende crèmes te gebruiken. Een nachtcrème voedt meer dan een dagcrème. Daarbij komt je huid 's nachts dan niet onnodig in aanraking met uv-filters.

Tips

  • Kies een dag- en nachtcrème die passen bij jouw huidtype.
  • Smeer de nachtcrème niet te dik op. Als je slaapt ben je warmer dan overdag, waardoor de huid meer moeite heeft met het opnemen van de crème.
  • Breng zowel de dag- als nachtcrème pas aan nadat je de huid goed hebt gereinigd. Door te reinigen zorg je dat de werkzame stoffen uit de crème beter door de huid worden opgenomen.
Auteur 
  • Annemieke Hoogland