zondag, 28 februari 2021

Meest gestelde vragen over de huid

Is dagelijks smeren noodzakelijk?

Wat is het verschil tussen een droge en een vochtarme huid? Is dagelijks je huid insmeren nodig of echt overdreven? De vijf meest gestelde vragen over de huid.

Wat is het verschil tussen een droge en een vochtarme huid?

Een vochtarme huid heeft een gebrek aan vocht in de hoornlaag van de opperhuid, een droge huid heeft een gebrek aan vet. Cellen diep in de opperhuid bevatten zo'n 80 procent water, maar cellen in de hoornlaag slechts 10 procent. Bij een percentage beneden de 10 procent is de huid vochtarm.

Zowel een droge als vochtarme huid kan zorgen voor irritaties, ontstekingen en jeuk. Dit komt vooral voor op plaatsen waar weinig talgklieren in de huid aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld op benen, armen, romp en ook op de wangen en rond de ogen. Een vochtarme huid kan toch vet zijn, een vochtarme huid heeft namelijk alleen in de buitenste laag te weinig water.

Wanneer gebruik je een lotion, crème of een olie?

In principe heeft de huid geen aanvullende crème of olie nodig. Maar door te veel en te vaak wassen en dagelijks douchen kan de huid echter uitdrogen. Om dit te voorkomen kun je het beste meteen je huid insmeren na het douchen.

Is elke dag smeren noodzakelijk?

Nee, dagelijks smeren is niet noodzakelijk. Bij een normale huid en een normaal douchepatroon van 2-3 per week, kort en niet te warm douchen. Wil je je gezicht wel insmeren? Bijvoorbeeld om rimpels te voorkomen? Dan kun je het best een dagcrème met een zonbeschermingsfactor nemen. De zon is namelijk de belangrijkste huidverouderaar.

Is je huid scrubben goed?

Het is goed voor je huid regelmatig te scrubben. Hiermee verwijder je dode huidcellen en voorkom je verstoppingen en een doffe huid. Scrub ook weer niet te vaak en doe het vooral voorzichtig. Te vaak en te hard scrubben tast de beschermlaag van de huid aan.

Heeft ouder worden invloed op de conditie van je huid?

Bij het ouder worden functioneert alles minder, dus ook de huid. De aanmaak van het huidvet vermindert ook, waardoor na het douchen bijvoorbeeld minder snel herstel optreed en er een blijvende droge huid kan ontstaan. Het ceramide niveau in de huid neemt af naarmate je ouder wordt. Ceramide heeft een belangrijke functie bij de primaire afweer. Te weinig ceramide activeert de huidafweer, waardoor makkelijk irritatie ontstaat. Gebruik bij een droge en gevoelige huid bij voorkeur producten die ceramides bevatten.

 

Trefwoorden: