Wat kun je doen tegen ouderdomswratten?

vrouw met pensioen
Getty Images

Ik ben een vrouw van 75 jaar en krijg allemaal moedervlekken op mijn hoofd. Ik heb ze al op mijn rug en buik. Ze vallen er soms vanzelf af. Wat is daar de oorzaak van?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Uw leeftijd: dit zijn geen moedervlekken maar ouderdomswratten (verruca seborrhoïca), een beetje ruwe, onregelmatige plekken die soms vettig aanvoelen en als het ware op de huid liggen. Ze kunnen er ook spontaan afvallen. We weten niet hoe ze ontstaan, gewone wratten worden veroorzaakt door een virus, ouderdomswratten niet. We weten alleen dat vanaf een bepaalde leeftijd iedereen er wel een paar krijgt. De huisarts kan ze verwijderen met een mesje of een scherpe lepel of door bevriezen of wegbranden. Een oudersdomswrat wordt nooit kwaadaardig, maar bedenk wel dat een (kwaadaardig) melanoom op een ouderdomswrat kan lijken. Aanwijzingen voor een melanoom zijn een ongelijke vorm met grillige randen, kleurverschillen en veranderingen, zoals groeien, jeuk of bloeden en een diameter van meer dan een halve centimeter. Laat bij twijfel kijken.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.