dinsdag, 11 mei 2021

'Huisvrouw onderschat beweeggedrag'

De Nederlander denkt gemiddeld 71 minuten per dag bewust te bewegen. Studenten blijken daarbij hun bewegingsniveau vaak te overschatten, terwijl huisvrouwen zichzelf flink onderwaarderen.

Dat blijkt uit onderzoek van VSM onder ruim 1000 respondenten. Ruim 40 procent van de ondervraagden verstaat onder 'bewust bewegen' het bewegen in en om het huis. Een iets kleiner deel benoemt recreatief sporten zoals wandelen en fietsen. Bij seks blijkt een verschil te zitten tussen mannen en vrouwen: 55 procent van de mannen en 42 procent van de vrouwen ervaart het bedrijven van de liefde als beweging.

Man en vrouw
Mannen bewegen minder vaak bewust dan vrouwen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 15 procent van de mannen nooit beweegt en sport. Bij vrouwen is dat 5 procent. Van alle respondenten geeft 16 procent aan graag meer te willen sporten of fanatiek te bewegen, maar hiervoor te lui te zijn. Spier- of gewrichtspijn weerhoudt de helft van de Nederlanders ervan om weer te gaan sporten of bewegen en 25 procent van de gepensioneerden is hierdoor zelfs gestopt met sporten en bewegen.

Top 5
Huisvrouwen onderschatten hun beweegniveau, maar bewegen over het algemeen het meest. Ze worden gevolgd door huismannen en gepensioneerden. Studenten volgende op de vierde plaats en mensen die fulltime werken sluiten de top 5 af. Van de ondervraagden nam driekwart de trap in plaats van de lift en 44 procent gaat tijdens de lunch een stukje wandelen. 

Tot slot weet 56 procent van de Nederlanders niet hoeveel calorieën ze verbranden met het doen van alledaagse activiteiten. Met een half uur tuinieren verbrand je 225 kilocalorieën; 69 procent van de ondervraagden schat dit lager in. Dat je met een half uur stofzuigen 180 kilocalorieën en met een half uur de badkamer schoonmaken 200 kilocalorieën verbrandt, verwachtten de meeste Nederlanders ook niet.

Trefwoorden:
Bron(nen):