7 tips voor een veilige badkamer

Comfortabel douchen voor iedereen

Getty Images

Veel mensen ondervinden problemen bij baden, douchen en naar het toilet gaan. Sanitaire aanpassingen kunnen je huis een stuk veiliger maken en zo het risico om te vallen aanzienlijk verminderen. Zeven tips voor een veilige badkamer.

Jaarlijks moeten 120.000 ouderen naar een ziekenhuis als gevolg van een val in en om het huis. De badkamer en het toilet staan op de tweede en derde plaats als het gaat om huiselijke valincidenten. Het is dus belangrijk te zorgen voor onder andere een veilige douche. Ook voor mensen die bijvoorbeeld door een chronische ziekte of aandoening een douchestoel gebruiken of een slecht evenwicht hebben.[ITEMADVERTORIAL]

1. Antislip

De combinatie van water en zeep kan zorgen voor een gladde vloer en uitglijden kan ernstige gevolgen hebben. Om vallen te voorkomen is het belangrijk om een antislipvloer te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een coating aanbrengen op de huidige tegels waardoor deze worden voorzien van een antisliplaag.

2. Wandgrepen

Voor extra houvast kunnen grepen je meer veiligheid bieden. Wandgrepen maken dat je je te allen tijden kan vasthouden en omhoog hijsen. Net even die extra steun, waardoor je je comfortabel voelt in de badkamer op in het toilet.

3. Gelijke vloer

Ook een gelijke vloer is belangrijk. Geen onverwachte afstapjes of badmatjes waardoor je kunt uitglijden. Wil je toch niet met je voeten op de tegelvloer staan, laat dan een ondertapijt plaatsen. En voor warme voeten is er altijd vloerverwarming mogelijk natuurlijk,

4. Zittend douchen

Vaak vinden chronisch zieken of ouderen het prettiger om zittend te douchen. Er zijn speciale veilige douchestoelen verkrijgbaar van diverse merken. Zo kun je uitgerust douchen, zonder bang te zijn voor een flinke val.

5. Kies voor een thermostaatkraan

Een thermostaatkraan maakt dat je moeiteloos de juiste temperatuur kunt kiezen. Stel voor je eigen veiligheid de thermostaatkraan af op maximaal 50 graden Celsius om het risico op brandwonden te vermijden.

6. Plaats een zwevende wastafel

Een zwevende wastafel zorgt ervoor dat je hier (later) gemakkelijk met een rolstoel bij kunt. Dit geeft meer bewegingsvrijheid en comfort. Je kunt bijvoorbeeld vanuit de rolstoel je tanden poetsen bij de wastafel.

7. Ruimte in de badkamer

Het is prettig om voldoende bewegingsvrijheid te hebben in de badkamer, houd bij de indeling rekening met toegang voor een eventuele rollator, rolstoel of iemand die je helpt.

Auteur