Top 10 hulpmiddelen voor het dagelijks leven

Van aantrekhulp tot spitse schaar

Getty Images

Wanneer je een beperking hebt, kun je in het dagelijks leven met sommige handelingen meer moeite hebben. Bijvoorbeeld bij het aantrekken van sokken of het openen van verpakkingen. Gelukkig zijn er goede, eenvoudige hulpmiddelen die deze last kunnen verlichten. Een top 10 van nuttige kleinigheden die dingen net iets makkelijker maken.

 

Getty Images

1. Een aantrekhulp

Deze eenvoudige kunststof aantrekhulp is geschikt voor het aantrekken van sokken, kousen en panty's. Je kunt deze zittend om het hulpmiddel heen doen zonder te bukken of voorover gebogen te zitten. Plaats de aantrekhulp op de grond terwijl je de banden vasthoudt. Steek de tenen in de ontstane opening en schuif de sok, kous of panty over de voet door de banden omhoog te trekken. De aantrekhulpen zijn alleen geschikt, indien men met de handen bij de kuit kan komen. Voor therapeutische elastische kousen is er een zwaardere aantrekhulp nodig, de handelingen zijn echter hetzelfde.

Getty Images

2. Elastische schoenveter

Problemen met het strikken van je schoenveters? Dan zijn deze elastische schoenveters misschien iets voor jou. De eerste keer laat je de schoen door een ander strikken als deze aan is. Vervolgens hoeven de veters nooit meer te worden gestrikt. Bij het aan- en uittrekken van de schoen zal de veter meerekken waardoor je zelfstandig je schoen aan en uit kan doen! Ideaal voor mensen die moeite hebben met bukken en buigen.

Getty Images

3. Stokhouder

Een handig hulpmiddel om een wandelstok te plaatsen waar je maar wilt. Eenvoudig aan het hulpmiddel vast te maken en weer los te halen. Zo heb je je wandelstok altijd bij de hand en hoeft hij niet in de paraplubak.

4. Rollator dienblad

 

Getty Images

Ook mensen met een rollator krijgen wel eens trek. Met dit handige dienblad kun je makkelijk en veilig eten en drinken vervoeren.

5. Spitse schaar

Ideaal voor mensen met een verminderde handfunctie. Denk aan mensen waarvan de gewrichten zijn gezwollen of die de handen moeilijk

Getty Images

kunnen openen na het sluiten. Door een lichte knijpbeweging in de handvatten sluit de schaar, zodat men kan knippen. Bij het loslaten van de handvatten gaat de schaar weer openstaan, je gebruikt dus geen kracht om de schaar te openen. Voor links- en rechtshandig gebruik.

 

Getty Images

6. Handgripverdikker

Hiermee verdikt je elk willekeurig handvat waardoor iemand met een verminderde handfunctie beter een gebruiksvoorwerp vast kan houden. De handgripverdikker is gemaakt van anti-slipmateriaal en voelt soepel aan.

Getty Images

7. Bordrandverhoger

Een stevige plastic bordrandverhoger die past om een bord, waardoor eten gemakkelijker op het bestek kan worden geschoven en knoeien wordt verminderd.

8. Verlengde kam

 

Getty Images

De ergonomische kam zorgt ervoor dat men bij de boven- en achterkant van het hoofd kan komen, zonder de hand, arm of schouder onnodig te belasten. Het handvat heeft een lengte van 38 cm en is gemaakt van antislip materiaal, wat zorgt voor extra grip. De kam is geschikt voor mensen die hun arm, hand of schouder slechts beperkt kunnen gebruiken.

9. Sleutelhouder

 

Getty Images

De sleutelhouder met verdikt handvat is geschikt is voor personen die moeite hebben met het vasthouden van dunne sleutels of een beperkte handfunctie hebben. Door de grote greep kan men de sleutels gemakkelijker omdraaien. Je kunt maximaal drie sleutels in de sleutelhouder plaatsen. Geschikt voor sleutels met een opening. De sleutels kunnen worden ingeklapt.

10. Tabletsplijter

 

Getty Images

Heb je moeite met het breken van tabletten? Met de tabletsplijter kan een tablet of pil in tweeën worden verdeeld. Een mesje in de houder zorgt ervoor dat de tablet in tweeën wordt gesplitst. In het voorvakje kunnen de tabletten opgeborgen worden.

Auteur 
Bron 
  • www.welzorg.nl