Poetstips voor een gezond gebit

Gebruik de juiste borstel en floss

Getty Images

Je gebit staat elke dag bloot aan zuuraanvallen die het glazuur aantasten en zo gaatjes veroorzaken. Omdat deze aanvallen vanuit het tandplak ontstaan, is het belangrijk dat je de plak goed verwijdert. Niet alleen met een borstel, maar ook met floss, stokers of ragers.

Het poetsen van de tanden is voor veel mensen een dagelijkse gewoonte. Het is vaak zo gewoon, dat je de basisregels voor een goede poetsbeurt gemakkelijk vergeet. Daarom de belangrijkste punten nog even op een rijtje.[ITEMADVERTORIAL]

  • Een goede poetsbeurt duurt twee minuten, ook met een elektrische borstel.
  • Als je een half uur na het ontbijt en voor het slapengaan je tanden poetst, is dat, wat het poetsen betreft, over het algemeen genoeg.
  • Een goede tandenborstel heeft een niet te grote kop, zodat hij overal goed bij kan. Verder heeft hij niet al te harde haren, om het tandvlees niet te beschadigen. Ook moeten de haren een beetje uit elkaar staan, zodat je etensresten gemakkelijk uit de borstel kunt verwijderen.
  • Neem in ieder geval elke drie maanden een nieuwe tandenborstel. Als de haren uit elkaar gaan staan, moet je hem eerder vervangen.
  • Zorg dat je alle tanden en kiezen poetst. Poets volgens een vaste methode, zodat je minder snel een tand of kies vergeet.
  • Poets bij voorkeur met een tandpasta met fluoride. Fluoride versterkt het glazuur, waardoor er minder snel gaatjes ontstaan. Kies bij kinderen voor een speciale kindertandpasta, waar minder fluoride in zit.

Poetstechnieken

Tandartsen raden vaak de volgende twee poetsmethodes aan. De eerste is de Bass-methode. Bij deze manier van poetsen zet je de borstel schuin - onder een hoek van 45 graden - op de grens van tandvlees en tanden. Zo kan je de tanden en kiezen én het randje onder het tandvlees van tandplak ontdoen. Bij de Bass-methode maak je steeds een paar korte, heen-en-weergaande bewegingen op dezelfde plaats.

Bij de 'circulaire poetsmethode' zet je de haren van de tandenborstel loodrecht op de rij tanden. Met de borstel maak je kleine, cirkelvormige bewegingen, waarbij je alle tanden en kiezen en een klein gedeelte van het tandvlees meeneemt. Let hierbij wel op dat je de cirkelvormige bewegingen niet te groot maakt. Je kunt de tandenborstel het beste vasthouden als een pen.
 

Tussen je tanden

Naast het tweemaal daags poetsen, is het belangrijk de ruimte tussen je tanden dagelijks schoon te maken. Afhankelijk van de ruimte tussen je tanden doe je dit met flossdraad, tandenstokers of ragers. Welke hulpmiddelen je nodig hebt, kan per tand of kies verschillen. Let er goed op dat je het tandvlees niet beschadigt.
 

Mooi roze

Je tandvlees is een goede graadmeter voor de gezondheid van je gebit. Ontstoken tandvlees duidt vaak op een slechte reiniging. Je kunt gezond tandvlees herkennen doordat het nauwelijks bloedt en mooi roze - dus niet rood - ziet.

Auteur 
Bron 
  • Ivoren Kruis