donderdag, 17 juni 2021

Joggen beter dan wandelen

BAARN - Een rustig rondje joggen is minder vermoeiend dan flink door wandelen. Daarbij is het volgens wetenschappers van de North Caroline State University ook beter voor de spieren.

De onderzoekers concludeerden dat bij hardlopen op een snelheid van ongeveer 7 kilometer per uur de kuitspieren efficiënter werken dan bij stevig doorwandelen. Deze efficiënte beweging zorgt er voor dat er vanuit de spier meer energie vrijkomt, waardoor het uithoudingsvermogen toeneemt.

Koppeling
Met behulp van ultrasoon geluid scanden de onderzoekers de spieren van proefpersonen op een loopband. De deelnemers liepen op verschillende snelheden. Hieruit bleek dat de grote kuitspier en de achillespees zich aanpasten aan de snelheid. Volgens de onderzoekers werkt de spier dus eigenlijk hetzelfde als een koppeling in een auto: het maakt het mogelijk om door te schakelen naar een andere versnelling.

Volgens onderzoeker Gregory Sawicki verklaren deze resultaten ook waarom snelwandelen niet zo heel populair is. "De spieren werken niet efficiënt genoeg om te kunnen snelwandelen. Vandaar dat het lichaam overgaat op hardlopen om de efficiëntie en het comfort te vergroten. Op die manier wordt energie uitgespaard."

Bron(nen):