5 vragen over... rubbergranulaat

Is sporten op kunstgras gevaarlijk?

Getty Images

Door het televisieprogramma Zembla is rubbergranulaat, oftewel de korrels op kunstgras, de afgelopen maanden volop in het nieuws geweest. Wat is rubbergranulaat? Welke kankerverwekkende stoffen zitten in rubbergranulaat? En is het ongezond om op kunstgras te voetballen?

1. Wat is rubbergranulaat?

Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Dit wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden.

2. Welke kankerverwekkende stoffen zitten in rubbergranulaat?

Onderzoek heeft laten zien dat er uit de rubberkorrels afkomstig van autobanden organische verbindingen, waaronder verschillende PAK's en weekmakers, vrijkomen. Ook kunnen metalen vrijkomen uit rubbergranulaat. PAK's, nitrosaminen en sommige weekmakers zijn kankerverwekkend.

3. Waarom wordt rubbergranulaat gebruikt?

Door de rubberkorrels lijkt een kunstgrasveld op een echt grasveld. Balsnelheid is hetzelfde en ook de bal stuitert vergelijkbaar. Daarnaast maakt het kunstgras geschikt voor het maken van slidings. Er zijn inmiddels ook alternatieven ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld kurk of synthetisch rubber (TPE). Deze zijn milieuvriendelijker, maar ook duurder.

4. Worden deze rubberkorrels ook bij hockeyvelden gebruikt?

Bij hockeyvelden wordt geen gebruik gemaakt van rubbergranulaat, alleen van zand en water. In enkele gevallen zit er onder de kunstgrasmat rubber, maar met deze laag komt niemand in aanraking.

5. Is het ongezond om op kunstgras te sporten?

Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is er geen reden om te stoppen met sporten op deze kunstgrasvelden. Tot nu toe heeft het RIVM geconcludeerd dat er bij het sporten op kunstgrasvelden waarbij rubbergranulaat is gebruikt geen gezondheidsrisico is te verwachten door blootstelling aan PAK's en weekmakers. Op dit moment loopt er nog een onderzoek. Het instituut verwacht nog dit jaar met de resultaten te komen.

Douchen na de wedstrijd

Er is nog veel onduidelijk over rubbergranulaat en de effecten ervan op de gezondheid. Tot er meer duidelijkheid is, adviseert het RIVM zoveel mogelijk huidcontact met de rubberkorrels te vermijden. Draag bijvoorbeeld lange mouwen en lange broeken. Probeer ook te voorkomen dat er korrels in je neus, oren en mond terechtkomen. Belangrijk is ook na de wedstrijd goed te douchen. Laat kinderen ook niet spelen met de korrels en ga niet liggen op het kunstgras.

Auteur 
Bron 
  • RIVM
  • Zembla