zaterdag, 2 juli 2022

Bestraling door tomografie

Tomografie is een combinatie van CT-scantechniek en IMRT.

Het TomoTherapy HI-ART behandelingssysteem is een combinatie van CT-scantechniek en intensiteitsgemoduleerde radiotherapie, of IMRT. Eerst wordt met een CT-scan het te bestralen gebied in beeld gebracht om de exacte contouren van de tumor en het nabijgelegen weefsel te bepalen, en om op grond daarvan de stralingsdosis te bepalen.

Op basis van deze gegevens gebruikt het TomoTherapy HI-ART systeem een computergestuurde multi-leaf collimator (stralingsrichter) voor het instellen van de intensiteit en vorm van de stralingsbundel. Met de loden lamellen van dit instrument worden de contouren van de tumor voortdurend 'afgetast'. Deze stralen kunnen vanuit alle invalshoeken het lichaam binnendringen; hierdoor is de dosisafgifte in de tumor maximaal en wordt nabijgelegen gezond weefsel niet aangetast.

Bij elke draaibeweging wordt een 'plakje' tumor bestraald, waarbij de straling precies rondom de tumor wordt scherpgesteld. Zo wordt het omliggende gezonde weefsel beschermd, doordat dit slechts aan een kleine dosis straling wordt blootgesteld, terwijl de tumor wordt blootgesteld aan een hogere dosis met meer capaciteit.