Bij kanker krijgen mannen vaker tumorbehandeling, vrouw pijnbestrijding

senior stel op bank in het park in de herfst
Getty Images

Bij bepaalde typen kanker krijgen mannen vaker een behandeling die gericht is op genezing of op het verkleinen van de tumor, zoals chemotherapie. Vrouwen krijgen vaker pijnbestrijding en andere behandelingen die gericht zijn op verlichting. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal kankercentrum Nederland (IKNL), meldt Volkskrant maandag.

Waarom deze verschillen in behandeling er zijn, is nog onduidelijk. Mogelijk komt het door de verschillen in voorkeur van de patiënt.

Verschillen in behandeling

Vorig jaar kregen ruim 120.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Ruim 65 duizend mannen, tegen 58 duizend vrouwen. Vrouwen hebben het grootste risico op borstkanker, mannen op prostaatkanker. Uit het rapport ‘Vrouw-manverschillen bij kanker' blijkt dat mannen doorgaans een andere behandeling krijgen dan vrouwen.

Mannen krijgen eerder een behandeling, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, die gericht is op genezing of verkleining van de tumor. Vrouwen, en dan vooral oudere vrouwen, krijgen vaker middelen die de pijn verlichten.

De mogelijkheden voor behandeling van kanker hangen af van verschillende factoren: het stadium van de ziekte, de leeftijd van de persoon en bijkomende ziekten. Deels verklaart dit de verschillen, maar het verklaart niet alles.

Het verschil is opvallend, maar ten aanzien van verschillen in de werkzaamheid van een behandeling en verschillen in complicaties is nog veel onbekend. Het is daarom van belang dat er in onderzoek meer vrouwen worden geïncludeerd en dat er specifiek gekeken wordt naar sekse-verschillen en vooral waarom die er zijn, stelt de IKNL in het rapport.

Overlevingskansen

Uit het rapport blijkt ook dat de overlevingskansen kunnen variëren tussen mannen en vrouwen, afhankelijk van het type kanker en stadium. Over het algemeen hebben vrouwen een betere overlevingskans dan mannen. Blaaskanker is één van de uitzonderingen. Bij die ziekte hebben mannen een hogere overlevingskans.

Bij sommige tumorsoorten spelen verschillen in het ziektestadium bij diagnose een rol. Ook kunnen verschillen in behandeling en de werkzaamheid hiervan anders zijn voor vrouwen en mannen. Meer en gerichter onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de oorzaak van deze verschillen in overleving.

Auteur 
Bron 
  • https://iknl.nl/nieuws/2023/vrouw-manverschillen-bij-kanker
  • Volkskrant