woensdag, 10 augustus 2022

Boekrecensie: A spoonful of love

Het kookboek voor iedereen die met kanker te maken heeft (gehad)

Als je behandeld wordt tegen kanker, is gezond en lekker blijven eten niet altijd even makkelijk. Ervaringsdeskundige Odette Schoonenberg geeft je in A spoonful of love nieuwe kracht. Met heerlijke recepten die afgestemd zijn op de problemen waar je als patiënt tegenaan kunt lopen en zonnige foto's die je even afleiden.

Eind 2014 krijgt Odette Schoonenberg de diagnose baarmoederhalskanker. Nog geen paar weken later blijkt ze ook een longtumor te hebben. Het zou wel heel krankzinnig zijn als daar nog meer ellende bij zou komen, maar er bestaat een kleine kans dat ze nog een vorm van kanker heeft. "Als dat zo is, schrijf ik een boek", zegt Odette tegen haar gynaecoloog.

Helaas, dat boek kwam er: een week later werd er eierstokkanker geconstateerd en vele maanden en behandelingen later begon ze met schrijven.

Lekker en vers

Hoe afschuwelijk de aanleiding ook moge zijn, het heeft wel een prachtig kookboek opgeleverd waar iedereen die kanker heeft (gehad) inspiratie uit kan putten. Lekker koken met verse ingrediënten was voor Odette namelijk een goede uitlaatklep. Bovendien merkte ze dat gezonde brandstof haar op de been hield.

Goed blijven eten is zeker niet vanzelfsprekend als je een behandeling tegen kanker moet ondergaan. Vaak proeven producten ineens heel anders, ben je moe, kun je niet zo goed slikken, krijg je wondjes in je mond, heb je eigenlijk geen trek of heb je de puf niet om te koken. In 'A spoonful of love' vind je recepten die daarop zijn afgestemd. Odette is immers een ervaringsdeskundige die weet waar je behoefte aan hebt tijdens chemotherapie of bestralingen.

Even afleiding

In het dikke boekwerk - met mooie harde kaft, luxe leeslintje en schitterende foto's - vind je heel veel gevarieerde recepten. Voor warme en koude drankjes, soepen, toetjes, taarten, makkelijke en feestelijke gerechten. Je krijgt bergen vers fruit en lekker veel groente voorgeschoteld, vlees en vis komt wat minder vaak op tafel. Als je Odette's recepten gaat gebruiken, krijg je ongetwijfeld alle benodigde vitamines en mineralen binnen. Daarnaast is het zo'n zonnig boek om te zien, dat hieruit koken een feestje zal zijn. Echte een boek dat je even wat afleiding geeft en opvrolijkt. We mogen alvast drie recepten met je delen:

Odette Schoonenberg is eigenaar van PR-bureau So PR. Ze doorstond drie soorten kanker. Gezond koken hielp haar een beetje op de been blijven en zo ontstond haar kookboek A spoonful of love. Het is uitgegeven door Spectrum en voor € 29,99 verkrijgbaar bij onder andere bol.com.