Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 25 juni 2017

Granaatappelsap remt uitzaaiing prostaatkanker

RIVERSIDE - Bepaalde stoffen in granaatappelsap zouden er mogelijk voor kunnen zorgen dat prostaatkanker niet zo snel uitzaait naar het bot. Dit zeggen celbiologen van de Amerikaanse University of California.

Uitgezaaide prostaatkanker kan tot nu toe niet helemaal worden genezen. Wanneer deze kanker terugkomt, wordt een behandeling ingezet waarbij het mannelijke hormoon testosteron wordt onderdrukt, zodat de kanker niet verder kan uitzaaien. Maar uiteindelijk wordt de kanker resistent voor testosteron en zaait de ziekte uit naar bot, longen en lymfen.

In het laboratorium zagen de onderzoekers dat kankercellen die 'behandeld' waren door granaatappelsap zich niet zo makkelijk deelden en ook minder makkelijk losbraken. De onderzoekers hebben hierna onderzocht wat nu precies de werkzame stoffen zijn in granaatappelsap.

Medicijnen
Het is nog te vroeg om er van uit te gaan dat deze effecten ook bestaan buiten het laboratorium in levende mensen. Ook wil dit niet zeggen dat het drinken van het sap enig effect heeft. Maar deze kennis kunnen de wetenschappers gebruiken om medicijnen te ontwikkelen, die het uitzaaien van prostaatkanker moeten tegengaan.

Het onderzoek werd gisteren gepresenteerd in Philidelphia op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Cell Biology.

Bron(nen):