Hyperthermische behandeling

Getty Images
 
De meeste kankerpatiënten ondergaan bestralingstherapie of chemotherapie. Een nieuwe techniek, hyperthermie genaamd, kan met beide therapieën worden gecombineerd en de effectiviteit van beide vergroten.
 
Hyperthermie wordt toegepast om kankercellen te beschadigen en te doden. De procedure kan kankercellen ook vatbaarder maken voor de effecten van bestraling en bepaalde antikankermedicijnen, en daarmee het aantal noodzakelijke bestralingssessies beperken. Ook zijn de bijwerkingen minimaal.
 
Voorafgaand aan deze procedure wordt een CT-scan uitgevoerd om het tumorgebied exact in kaart te brengen. Bij de hyperthermiebehandeling wordt de aangetaste plek oppervlakkig verwarmd. Het hyperthermie-apparaat wordt over de patiënt geplaatst en kan soms met water worden gevuld om de contouren van de patiënt beter te volgen. Het gebied wordt vervolgens met microgolven verwarmd. Het lichaamsweefsel wordt blootgesteld aan hoge temperaturen (tot circa 43ºC). 
 
Als de warmte in het lichaam trekt, verwijdt het de bloedvaten rond de tumor, waardoor veel zuurstofbevattende rode bloedcellen in de tumor kunnen trekken. Als de patiënt daarna bestraald wordt, reageert de bestralingsbundel met de hoge dosis zuurstof in de tumor en doodt de tumorcellen. Deze procedure kan tot een uur in beslag nemen en wordt tweemaal per week gedurende de bestralingsbehandeling uitgevoerd. 
 
Bespreek alle behandelopties met de arts zodat jullie samen kunnen bepalen voor welke soorten kankertherapie jij in aanmerking komt.
Auteur