Krijg je kanker van warme waterflesjes?

Hoe zit het met dioxine in PET-flessen?

Getty Images

Op verschillende social media doet het verhaal de ronde dat het slecht is om water te drinken uit een flesje dat lang in de auto heeft gelegen. De dioxines in zo'n flesje kunnen kanker veroorzaken, zo zou Sheryl Crow hebben gezegd in de tv-show van Ellen DeGeneres. Feit of fabel? Wij checkten het bij KWF Kankerbestrijding.

Mocht Sheryl Crow al iets over haar borstkanker bij Ellen gezegd hebben, dan was het in ieder geval niet dit tv-seizoen, want het gerucht doet al sinds 2007 de ronde.

Eens in de zoveel tijd laait het weer op en wordt het door talloze mensen gedeeld via Twitter, facebook en andere social media. Wat dat betreft lijkt het op de 'van deodorant krijg je kanker-fabel' die ook maar niet de wereld uit wil.

Welke waarschuwing?

Cees de Heer, interim Hoofd RIVM Centrum voor Stoffen en Integrale Risicoschatting vertelde in Kracht, het magazine van KWF Kankerbestrijding hoe het nu echt zit met dioxine in PET-flesjes. Kleven er risico's aan het drinken van warm water uit zo'n flesje? Voor de volledigheid eerst de Engelse tekst die circuleert: 

LET EVERYONE WHO HAS A WIFE/GIRLFRIEND/ DAUGHTER/ FRIENDS AND COLLEAGUES KNOW PLEASE!
Bottled water in your car is very dangerous!

On the Ellen show, Sheryl Crow said that this is what caused her breast cancer. It has been identified as the most common cause of the high levels of dioxin in breast cancer tissue.

Sheryl Crow’s oncologist told her: women should not drink bottled water that has been left in a car. The heat reacts with the chemicals in the plastic of the bottle which releases dioxin into the water. Dioxin is a toxin increasingly found in breast cancer tissue. So please be careful and do not drink bottled water that has been left in a car.

 

Wat zijn dioxines precies?

"Daarmee wordt een groep van ruim tweehonderd chemische stoffen bedoeld. Dioxines kunnen ontstaan bij de verbranding van organische materialen die chloor bevatten. In Nederland werden dioxines vooral door afvalverbrandingsinstallaties verspreid, tegenwoordig worden filters gebruikt om die uitstoot te beperken."

Zijn dioxines kankerverwekkend?

"Daar zijn wereldwijd de meningen over verdeeld. Dioxines kunnen op veel verschillende manieren in het lichaam komen, bijvoorbeeld via de lucht of via voeding. Er is van één dioxine (TCDD) bekend dat deze het risico op kanker verhoogt. Of blootstelling aan andere dioxines ook een toename van het kankerrisico tot gevolg heeft, is nog onduidelijk."

Kunnen er dioxines ontstaan door het warm worden van plastic flessen in de auto?

"Nee. Dioxines ontstaan alleen bij heel hoge temperaturen zoals die in verbrandingsovens (minimumtemperatuur 800°C). Een flesje in een warme auto zal niet warmer worden dan zo’n 60°C. Bij deze temperatuur ontstaan geen dioxines.

In plastic drinkflessen mogen bovendien alleen stoffen worden gebruikt die goedgekeurd zijn door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Stoffen worden alleen goedgekeurd als een mogelijke migratie naar bijvoorbeeld voedsel heel laag is, zo laag dat er geen gevaar is voor de gezondheid."

Kortom: je kunt met een gerust hart je dorst lessen met een flesje water dat in de auto ligt. En hetzelfde geldt voor bevroren waterflesjes in de winter; waarover eenzelfde gerucht gaat.

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • KWF Kankerbestrijding