Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Leren eten na chemotherapie

Ontwikkel je smaak opnieuw

Kanker en chemotherapie hebben een flinke impact op je leven. Ook je smaakbeleving kan veranderen. Kankerpatiënten hebben vaak behoefte aan zachte, vette en romige gerechten. Dit is het gevolg van de chemotherapie.

Door de therapie wordt de speekselvorming in de mond ernstig aangetast. Hierdoor heb je een veel drogere mond. Daarbij ontstaan tijdens een chemokuur veel mondproblemen zoals ontstoken mondhoeken, geïrriteerd mondslijmvlies, een slechte verminderde smaak, een slechte adem en moeite met spreken. Al deze factoren dragen bij aan een verminderde trek en een verandering van smaak. Zachte, vette en romige voeding kan dit compenseren. Daarnaast is veel drinken erg belangrijk.

Veranderen

Artsen Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser hebben onderzocht of er een patroon te ontdekken viel in de smaakbeleving van kankerpatiënten. Als gevolg van de chemotherapie kan je smaakbeleving enorm worden aangetast en zelfs blijvend veranderen. Hartige types worden zoetekauwen en omgekeerd. "De gehaktbal in de pan van je oma, de eerste rabarber van de koude grond, nieuwe aardappeltjes met mosterd of zeezout. Al die dingen die je zo lekker vond: ineens smaakt het allemaal nergens meer naar", aldus Visser.

Terugvinden

Na de chemokuuur moet je je smaak opnieuw ontwikkelen. Daarom ontwikkelden de artsen samen met Jonnie Boer van de Librije een smaakpalet met de vijf smaken zuur, zoet, zout, bitter en umami. De smaken zijn getest op een groep patiënten en Boer heeft verschillende recepten ontwikkeld.

1. Soufflé van boerenkwark en honing
2. Jonge makreel met kokkeltjes
3. Pittige tartaar van IJsselrund
4. Citroentaart en sorbet van witte chocolade
5. Kabeljouwrug op briochebrood gebakken

De recepten zijn afkomstig van Beleefjesmaak.nl: een platform met recepten en tips over smaakbeleven voor (ex)kankerpatiënten. Deze website is een samenwerking van Jonnie en Thérèse Boer en artsen Ellen Kuiper-Kramer en Otto Visser

Reactie toevoegen