'Schadelijke olieresten in pasta's en rijst door hergebruikte verpakking'

Getty Images

Veel voedingsmiddelen die verpakt zijn in gerecyclede verpakkingen kunnen schadelijke stoffen bevatten. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Foodwatch.

Van de 120 producten die gekocht zijn in Nederlandse, Duitse en Franse winkels blijken 51 producten schadelijke minerale olieresten te bevatten, zogenoemde MOAH. MOAH worden ervan verdacht kankerverwekkend te zijn en je DNA te kunnen beschadigen.

Gerecycled papier

Van de in Nederland gekochte producten bleken 17 van de 36 (47 procent) te zijn besmet. De vervuiling werd aangetroffen in producten als pasta’s, rijst, cornflakes en hagelslag. Verpakkingen die gemaakt zijn van gerecycled papier vormen een belangrijke bron van deze besmetting. Deze verpakkingen bevatten vaak nog minerale oliën uit de oude drukinkten van bijvoorbeeld een krant.

Ook zijn in 100 van de 120 producten verzadigde koolwaterstoffen uit minerale oliën (MOSH) aangetroffen. Die hopen op in het lichaam en kunnen mogelijk organen beschadigen. In kwantitatieve zin zijn die stoffen de grootste verontreiniging in het menselijk lichaam. In twaalf gevallen was de verontreiniging ernstig te noemen, negen producten kwamen uit Nederlandse winkels.

Duitsland

Volgens Foodwatch is de gemiddelde gevonden concentratie mineralie oliën in producten uit Nederland opmerkelijk hoger dan de producten uit met name Duitsland. Mogelijk kan dit verklaard worden door de aandacht die in Duitsland aan het onderwerp is besteedt, en de reactie van voedingsfabrikanten daarop.

Foodwatch doet daarom een beroep op de Europese Commissie en wil dat er wetgeving wordt opgesteld die zogenaamde 'functionele barrières' verplicht voor levensmiddelenverpakkingen die gemaakt zijn van papier of karton.

Ook moeten er maximale limieten worden opgesteld voor de besmetting van ons voedsel met minerale oliën en andere schadelijke stoffen. Foodwatch roept de Nederlandse overheid op om tussentijds effectieve wetgeving op te stellen.'Schadelijke olieresten in pasta's en rijst door hergebruikte verpakking'

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • Foodwatch