Video: trilogysysteem

Getty Images
Het Trilogysysteem is een behandelingssysteem voor een groot aantal verschillende soorten kanker. Het is een combinatie van veel zeer geavanceerde vormen van externe bestraling en stereotactische therapie. Een bestralingsbundel wordt exact op de tumor gericht, waardoor het omringende gezonde weefsel ongemoeid wordt gelaten. De behandeling duurt ook veel korter dan traditionele bestralingsmethodes.
 
Eerst worden via een CT-simulatie de exacte omtrekken van de tumor en het omringende gezonde weefsel in kaart gebracht. Daarna wordt een kegelbundel-CT-scan uitgevoerd met gebruikmaking van het Trilogysysteem. Met behulp van 3D CRT wordt uit deze twee groepen CT-gegevens een 'virtuele simulatie' van de tumor gecreëerd. Zo kan de tumor driedimensionaal worden bestudeerd en kan de arts de bestralingsbundel exact op de vorm van de tumor afstemmen en voorkomen dat gezond weefsel wordt aangetast. 
 
Met behulp van de IMRT-techniek wordt de bestralingsbundel op verschillende graden van intensiteit afgesteld door middel van een computergestuurde collimator. De 'bladen' van dit apparaat schuiven periodiek in en uit en passen de bestralingsbundel aan aan de vorm van de tumor. 
 
Het RapidArc apparaat van Trilogy richt bij elke rotatie rond de patiënt de aangepaste bestralingsbundel op de tumor. Daardoor wordt het omringende gezonde weefsel gespaard doordat het maar een kleine dosis bestraling te verduren krijgt. De tumor zelf krijgt een grotere en potentieel effectievere dosis.
 
Dynamic Targeting IGRT van Trilogy stelt de arts in staat om de bestralingsbundel op een bewegend doelwit gericht te houden. Daarmee wordt een nauwkeurige bestraling mogelijk van tumoren die bewegen door de ademhaling van de patiënt. Een bijkomend voordeel is dat de bestraling met een Trilogy-apparaat aanzienlijk sneller gebeurt dan een aantal andere vormen van radiotherapie.
 
Omdat het systeem zo efficiënt werkt, minimaliseert het de tijd die patiënten voor een bestraling in de behandelkamer doorbrengen.
 
Stereotactische radiochirurgie wordt alleen gebruikt voor kleine tumoren. Daarbij wordt een enkelvoudige, hoge dosis bestraling onder verschillende hoeken op de tumorlocatie gericht en gezond weefsel ontzien. Ondanks de naam wordt niet in het lichaam gesneden. Stereotactische behandelingen kunnen worden onderverdeeld in meerdere kleinere doses die op meerdere dagen worden toegediend. Het toedienen van meerdere kleine doses kan helpen bij het beperken van bijwerkingen.
 
Trilogy richt grotere en potentieel effectievere doses straling op een tumor en spaart het gezonde weefsel op een manier die een paar jaar geleden niet voor mogelijk werd gehouden.
Auteur 
  • Redactie