5 vragen over het Ramsay-Hunt syndroom

Wat is het syndroom van Ramsay-Hunt?

Getty Images

Het syndroom van Ramsay-Hunt (RHS) heeft onlangs veel bekendheid gekregen door zanger Justin Bieber: door het virus kan hij zijn gezicht nauwelijks bewegen. Verlamming van het gelaat is slechts een van de symptomen van het Ramsay-Hunt syndroom. Maar wat is het eigenlijk voor virus? En is het besmettelijk? Vijf vragen en antwoorden over het Ramsay-Hunt syndroom.

1. Wat is het Ramsay-Hunt syndroom?

Het Ramsay-Hunt syndroom is een infectie van de gehoorzenuw dat wordt veroorzaakt door het varicella zoster-virus, een virus dat ook verantwoordelijk is voor waterpokken en gordelroos. Het werd in 1907 voor het eerst beschreven door neuroloog James Ramsay Hunt en wordt ook wel herpes zoster oticus genoemd.

2. Wat zijn de symptomen van het syndroom van Ramsay-Hunt?

In een video op zijn Instagram kanaal laat Bieber zien hoe zijn mondhoek hangt, zijn oog niet knippert en hoe hij zijn neusvleugel niet kan bewegen. De verlamming van de aangezichtszenuw is een bekend symptoom van de infectie die de zanger heeft opgelopen. Het virus kan echter ook oorpijn, gehoorverlies en duizeligheid veroorzaken. Het gehoorverlies en de verlamming kunnen beide zowel tijdelijk als blijvend zijn.

Daarbij kunnen er zich na een tot twee dagen ook kleine, met vocht gevulde blaasjes vormen op de huid van het gezicht, in de nek, in de oorschelp en in de gehoorgang. Ook de smaak kan verminderd of veranderd worden.

3. Hoe wordt RHS veroorzaakt?

De infectie ontstaat door het varicella zoster-virus, een virus dat meestal al in de hersenzenuwen aanwezig is door de waterpokken die zijn doorgemaakt op jongere leeftijd. Het syndroom van Ramsay-Hunt kan oplaaien bij een zwakker immuunsysteem. Het virus settelt zich via het door en de gehoorzenuw in de zevende hersenzenuw, de aangezichtszenuw die verantwoordelijk is voor de bewegingen van spieren in je gezicht.

4. Is het syndroom van Ramsay-Hunt besmettelijk?

Het Ramsay-Hunt syndroom kan overgedragen worden door het vocht uit de blaasjes die bij RHS ontstaan, maar enkel bij kinderen en volwassenen die nog nooit een infectie hebben gehad met het varicella zoster-virus. De besmette mensen zullen echter eerder de waterpokken krijgen van dit virus en niet RHS. Omdat de meeste mensen het virus in de vorm van waterpokken hebben gehad, kunnen zij door de blaasjes niet besmet worden.

5. Wat is de behandeling bij het Ramsay-Hunt syndroom?

Bij de meeste patiënten verdwijnen de klachten na vijf tot twaalf maanden. Vooral bij kinderen verloopt de genezing meestal door de natuurlijke afweer van het lichaam. Bij volwassenen kunnen de klachten maanden tot jaren aanhouden en is er meer kans op blijvende verlamming. Rust, pijnstillers en eventueel bewegingstherapie, training en massage van de gezichtsspieren zouden kunnen helpen om te herstellen van het virus. Wanneer de functie van het ooglid is aangetast, worden er vaak oogdruppels tegen uitdroging voorgeschreven.

Auteur 
Bron 
  • Kinderneurologie.eu
  • Mayo Clinic
  • keelneusoor.com