Gat in het hoofd, wanneer weer zwemmen?

Getty Images

Mijn zoontje van 3 jaar heeft afgelopen zondag zijn hoofd tegen de punt van de autodeur gestoten waardoor er een lelijk gaatje in zijn hoofdje kwam. Wij zijn meteen naar de huisartsenpost doorgereden en daar is het gaatje geplakt. Nu is mijn vraag of ik deze week al met hem kan zwemmen of moet het langer 'drogen'?

Ilona

Herman van Tinteren, kinderarts

Wanneer een wond wordt geplakt is dat een alternatief voor een hechting. Het vormt als het ware een korstje. Na tien tot veertien dagen valt het vanzelf af. Het is belangrijk om te zien te voorkomen dat je kind aan het plaksel peutert. Daardoor kan de wond gaan ontsteken waardoor de genezing uitblijft. Geïnfecteerde wonden genezen niet goed en zijn reden om een arts te bezoeken. Douchen en zwemmen kan na 48 uur. Daarbij moet je wel voorzichtig zijn met afdrogen. Beter kan voorzichtig worden gedept op de plaats van de wond. Als de wond in het haar zit moet je ook voorzichtig zijn met kammen.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.