maandag, 28 september 2020

Medicijn op komst tegen het voor kinderen dodelijke RS-virus

Na meer dan vijftig jaar onderzoek is er eindelijk een eenvoudig middel in zicht waarmee het RS-virus - dat een dodelijke kinderziekte veroorzaakt - kan worden bestreden, meldt de Volkskrant.

Het RS-virus - dat ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken - is wereldwijd de tweede doodsoorzaak bij jonge kinderen. Het middel dat nu ontdekt is en met slechts één injectie werkt, bevat een antistof die zo lang in het lichaam blijft dat pasgeboren kinderen er een heel jaar door zijn beschermd.

'Dit verandert alles', zegt hoogleraar en kinderarts-infectioloog Louis Bont (Wilhelmina Kinderziekenhuis) tegen de Volkskrant over de resultaten van het internationale onderzoek dat werd uitgevoerd in 23 landen. Jaarlijks belanden alleen al in Nederland tweeduizend kinderen in het ziekenhuis, van wie 150 tot 200 op de ic.

Antistof

Er is al ruim twintig jaar een antistof tegen het RS-virus op de markt, maar deze stof verdwijnt binnen een maand uit het bloed zodat baby’s er in de winterperiode elke maand een injectie van nodig hebben. Een groep internationale wetenschappers is er nu voor het eerst in geslaagd om in het lab hele krachtige antistoffen tegen het virus te maken, waardoor er maandenlang genoeg van de beschermende stof in het bloed van de kinderen bleef circuleren. 'Een technologie die in de toekomst ook bij andere antistoffen kan worden ingezet', vermoedt hoogleraar Bont. De inventieve antistof maakt het RS-virus onschadelijk door zich te binden aan een eiwit aan de oppervlakte.

Bron(nen):