Meest voorkomende kinderziektes

Van bof tot zesde ziekte

Getty Images

Ieder kind krijgt er vroeg of laat mee te maken: kinderziektes. Heel vervelend, voor je kind en voor jou (en je nachtrust), maar gelukkig zijn de meeste kinderziektes onschuldig. Sterker nog, ze vergroten de weerstand van je kind. En tegen de gevaarlijkste kinderziektes worden kinderen ingeënt. Een overzicht.

Waterpokken

Wat is het?
Een van de bekendste kinderziektes, gekenmerkt door talloze rode plekjes en later blaasjes overal op het lichaam. Deze blaasjes kunnen erg jeuken. Op een gegeven moment barsten ze open, waarna korsten ontstaan. Waterpokken zijn erg besmettelijk en negen van de tien mensen krijgen ze in hun kindertijd.

Hoe lang duurt het?
Ongeveer een week, de korstjes kunnen langer blijven.

Wat kun je zelf doen?
Proberen ervoor te zorgen dat je kind de korsten niet openkrabt, want dan kunnen littekens ontstaan. Verder kun je speciale lotion of mentholtalkpoeder (als je kind ouder is dan 2) geven tegen de jeuk.

Wanneer moet je naar de huisarts?
Als de waterpokken gaan ontsteken of als je zelf zwanger bent.

Krentenbaard

Wat is het?
Een krentenbaard (ook wel impetigo genoemd) is een erg besmettelijke huidziekte. Besmetting vindt plaats via fysiek contact of bijvoorbeeld via speelgoed. Krentenbaard begint als een klein, opengekrabd plekje rond de mond. Na verloop van tijd ontstaan overal dergelijke jeukende plekjes met gele korsten. Komt vaak voor bij kinderen tussen 2 en 12 jaar.

Hoe lang duurt het?
1-3 weken.

Wat kun je zelf doen?
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar niet aan de blaasjes krabben is het beste.

Wanneer moet je naar de huisarts?
Ga altijd even naar de huisarts met krentenbaard. Een crème kan de genezing versnellen.

Pseudokroep

Wat is het?
Pseudokroep is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen, in de buurt van de stembanden. Door de ontsteking zwellen de slijmvliezen rond de stembanden op, waardoor erge benauwdheid en een gierende ademhaling ontstaat. 's Avonds en 's nachts zijn de klachten het ergst. Pseudokroep ontstaat vaak in het najaar bij kinderen tussen 0 en 6, meestal voorafgegaan door een verkoudheid.

Hoe lang duurt het?
Een paar dagen tot een paar weken (maar de ernstigste klachten zijn vaak na een paar uur al voorbij).

Wat kun je zelf doen?
Rustig blijven en je kind geruststellen. Stomen met warme, vochtige lucht heeft geen zin; stomen met koude, vochtige lucht of wandelen in de buitenlucht wel enigszins. Maar dat is voor 's nachts weer geen handig advies. In dat geval: afwachten en je kind kalmeren.

Wanneer moet je naar de huisarts?
Bij zeer ernstige benauwdheid, of als je denkt dat je het zelf niet aankunt of je kind uitgeput raakt. De huisarts kan een middel geven om de luchtwegen wijder te maken.

Roodvonk

Wat is het?
Wat begint als keelpijn, hoofdpijn, koorts of overgeven, kan na een paar dagen overgaan in allerlei donkerrode spikkels op de huid, met name rond de hals, oksels en liezen. Ook rode wangen en een vuurrode tong ontstaan. Komt voor op de leeftijd tussen 3 en 12 jaar.

Hoe lang duurt het?
Na een kleine week verdwijnen de koorts en de uitslag. Daarna kan nog vervelling optreden.

Wat kun je zelf doen?
Je kind rust geven en veel laten drinken. Eventueel een paracetamolletje geven.

Wanneer moet je naar de huisarts?
Als je kind erg ziek is. Houd je kind ook in de weken na de ziekte extra in de gaten. Krijgt het bijvoorbeeld dikke gewrichten, dikke oogleden of rode plas, of wordt het erg lusteloos, raadpleeg ook dan de huisarts.

Vijfde en zesde ziekte

Wat is het?
De vijfde en zesde ziektes zijn twee verschillende ziektes, die echter wel veel op elkaar lijken en zelfs door huisartsen wel eens worden verward. Alleen door ziekenhuisonderzoek is vast te stellen wanneer het de vijfde en wanneer het de zesde ziekte betreft.

Omdat dit toch geen gevolgen heeft voor de behandeling, wordt dit vrijwel nooit gedaan. Beide ziektes kenmerken zich door vlekkerige huiduitslag en mogelijk wat verhoging of koorts. Vaak verloopt de ziekte onopgemerkt.

Hoe lang duurt het?
De incubatietijd is zo'n tien dagen, in die periode is je kind besmettelijk. De duur van de vlekjes is ongeveer een dag of vijf.

Wat kun je zelf doen?
Niets, hooguit de school waarschuwen dat je kind deze besmettelijke ziekte heeft, zodat zij maatregelen kan nemen.

Wanneer moet je naar de huisarts?
In principe niet, tenzij je zelf zwanger bent. Dat zou gevaarlijk kunnen zijn.

Overige aandoeningen

Bof, mazelen en rode hond staan niet in het voorgaande rijtje genoemd. Tegen onder andere die bekende kinderziektes (en tegen hepatitis B, difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Haemophilus influenzae, meningococcen en pneumokokken) worden kinderen op jonge leeftijd ingeënt volgens het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma.

En dan zijn er nog tal van ziektes die veel voorkomen bij kinderen. Denk aan diarree, overgeven, griep, oorpijn, verkoudheid en koorts. Bij diarree en overgeven is genoeg drinken belangrijk, om uitdroging te voorkomen. Je kunt proberen je kindje ORS te geven.

Bij griep, verkoudheid en koorts is uitzieken de enige oplossing. Wel zijn er middelen die de klachten iets kunnen verminderen. Met oorpijn is het raadzaam even langs te huisarts te gaan.

Sowieso geldt bij alles het advies om naar de huisarts te gaan als je twijfelt. Jij kent immers je kind het best, dus als je zelf het idee hebt dat er meer aan de hand is, kun je beter even een bezoek brengen aan de huisarts.

Auteur