Zesde ziekte

Kinderziekte met vlekjes

Getty Images

De zesde ziekte (exanthema subitum) is een besmettelijke virusziekte die vooral voor komt bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar, maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen het nog wel krijgen. De ziekte geeft een weinig opvallende vlekkerige rose-rode huiduitslag.

Na een incubatietijd van één tot twee weken krijgt het kind plotseling hoge koorts. De temperatuur ligt vaak tussen 39 °C en 40,5 °C. In sommige gevallen ook wel hoger. Soms zijn de klieren in de hals en achter de oren opgezet. Echt ziek zijn kinderen er over het algemeen niet van.

Naast de hoge temperatuur zijn er weinig klachten. Bij een enkeling zijn er wat vergrote klieren in de hals of is sprake van een beetje oorpijn. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur naar normale waarden. Als dat gebeurt komen er met name in het gezicht en op de romp allemaal fijne rose-rode vlekjes. De vlekjes lijken erg op die zoals ze bij rode hond worden gezien. Deze vlekjes zijn na een dag of twee weer geheel verdwenen.

Oorzaken

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het humane herpesvirus type 6 of 7 (HHV-6, HHV-7). Het virus wordt waarschijnlijk bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Als je eenmaal de zesde ziekte hebt gehad, dan ben je er immuun voor.

Onderzoeken

Er zijn geen onderzoeken nodig. Omdat er in het begin erg hoge koorts is kan het wel zijn dat de huisarts bijvoorbeeld bloed- of urine-onderzoek laat doen. Als dan na ongeveer drie dagen de vlekjes verschijnen, is het achteraf duidelijk dat het de zesde ziekte is geweest.

Behandeling

Een behandeling is niet nodig. Belangrijk is dat je kind voldoende drinkt en genoeg rust krijgt. Geef eventueel paracetamol om de hoge koorts wat te doen zakken. De ziekte gaat binnen enkele dagen vanzelf over.

Koortstuip

Bij de zesde ziekte zijn er in het algemeen geen complicaties te verwachten. Behalve de hoge koorts zijn er weinig klachten. Kinderen die hiervoor gevoelig zijn, kunnen wel door de hoge koorts een koortsstuip krijgen.

Wanneer contact opnemen met huisarts?

In het algemeen hoef je niet de huisarts te bellen als je denkt dat je kind de zesde ziekte heeft. Bel wel als je kind jonger is dan drie maanden, als je twijfelt of het niet vertrouwt en als je merkt dat je kind steeds zieker wordt.

Auteur