Mijn kind is te licht

Getty Images

Mijn dochterje van 22 maanden komt maar niet aan. Ze valt met name af. Momenteel weegt ze 9870 gram. Op deze leeftijd zou ze zwaarder moeten zijn. Wat kan ik daar aan doen?

Herman van Tinteren, kinderarts

Als je dochter inderdaad een normale lengte heeft, is ze te licht. Als ze wel normaal eet, is het zorgelijk dat haar gewicht niet toeneemt. Dit is reden om verder onderzoek te doen naar de oorzaak van het gewichtsverlies.

Een normaal gewicht is belangrijk voor kinderen, omdat ze voedingsstoffen nodig hebben om zich te ontwikkelen. Een gelijkblijvend of zelfs dalend lichaamsgewicht zou kunnen betekenen dat de lichaamsopbouw tekortschiet. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, maar ik raad je aan om bij een specialist langs te gaan. Een medisch onderzoek kan verheldering brengen.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.