Herpesvirus ingezet tegen kanker

Getty Images

LONDEN - Britse dokters hebben 17 patiënten met kanker aan hun nek en hoofd succesvol behandeld met een gemanipuleerde vorm van het herpesvirus.

Herpes simplex is een virus dat normaalgesproken zweren veroorzaakt. Het virus is voor deze toepassing zo bewerkt dat het alleen in kankercellen groeit. In de kankercellen vermeerdert het zich, doodt hierdoor de kankercel en stoot een eiwit uit dat het immuunsysteem wakker schudt.

De gezonde cellen blijven ongeschonden. Het is dan ook ongevaarlijk om dit virus op deze manier te gebruiken.

De 17 patiënten van het Britse Royal Marsden Hospital kregen het virus geïnjecteerd naast hun normale therapie. 93 procent van hen had geen kankercellen meer in zich nadat de tumor operatief werd verwijderd.

Weinig terugval

Meer dan twee jaar later was 82 procent van de patiënten nog steeds 'schoon'. Bij de gebruikelijke radio- en chemotherapie is dit slechts 45 tot 65 procent. Deze traditionele therapieën werken het best als ze snel worden ingezet, terwijl veelal kanker pas laat wordt ontdekt.

De studie is te klein om grote conclusies te trekken, maar de wetenschappers zijn al bezig om deze toepassing breder te testen. Ze hopen dan ook dat in de toekomst dit virus ook bij andere kankersoorten kan worden gebruikt. Momenteel wordt dit virus ook getest bij mensen met huidkanker. De resultaten zijn verschenen in wetenschappelijk tijdschrift Clinical Cancer Research.

Bron 
  • BBC