Koortslip heeft deels erfelijke oorzaak

Getty Images

BAARN - Veel mensen hebben wel eens een koortslip, maar sommige pechvogels hebben heel vaak zo’n pijnlijk blaasje. Onderzoekers van de University of Utah denken dat terugkerende, ernstige koortslippen een erfelijke oorzaak hebben.

Een koortslip is een uitslag van blaasjes rond of op je lippen, veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Meer dan 90 procent van de bevolking is drager van het virus, dat sluimert in zenuwknopen in de huid. Slechts een derde krijgt regelmatig een koortslip.

Uitbraak
Het viruswordt actief onder invloed van bepaalde factoren. De onderzoekers vonden een gen, C21orf91, dat verband houdt met hoe vaak iemand een koortslipuitbraak krijgt. Dit gen bepaalt voor 21 procent hoe gevoelig je bent voor koortslippen. Verder vergroten omgevingsfactoren het risico op een koortslip, zoals zon en stress.

Voorkomen
Er zijn nog geen middelen die een koortslip kunnen voorkomen. Er zijn alleen middelen te koop waarmee je kunt proberen de koortslip iets sneller over te laten gaan. Mogelijk leidt dit onderzoek in de toekomst tot medicatie waarmee je een koortslip wel kunt voorkomen.

Bron 
  • WebMD