vrijdag, 27 mei 2022

Wat kan ik doen tegen een koortslip?

Mijn dochter van 13 heeft vaak een koortslip en wil het voedingssupplement L-lysine gaan gebruiken. We hopen dat het haar weerstand zal verbeteren. Het gaat om tabletten van 500 milligram die ze twee keer per dag moet innemen. Ze is vegetarisch, maar ze eet wel twee keer per week vis. Ik wil graag weten of het kwaad kan dat ze deze tabletten misschien langdurig gaat innemen.
Stella

Dick van Gerwen, dermatoloog:

L-lysine is een essentieel aminozuur. Daarmee wil ik zeggen dat het lichaam deze bouwstof voor eiwitten niet zelf maakt, maar het uit de voeding moet halen. Granen, groenten, vis en vlees bevatten voldoende L-lysine, dus een tekort zal bij een normaal voedingspatroon niet gauw ontstaan.

Er is dan ook geen reden extra L-lysine in te nemen. Kwaad kan het voor het lichaam niet. Wel voor de portemonnee, want er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat L-lysine werkt bij koortslip.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.