donderdag, 17 juni 2021

Koud bad na sporten kan schadelijk zijn

BAARN - Een koud bad na het sporten kan spierpijn verzachten. Maar deskundigen zijn het er niet over eens of het wel veilig is. Onderzoekers van het UK Cochrane Centre waarschuwen dat een duik in koud water gevaarlijk kan zijn.

De onderzoekers keken naar 17 kleine onderzoeken bij in totaal 366 mensen. De proefpersonen lagen na het fietsen, hardlopen of een krachttraining tussen de 5 en 24 minuten in koud water van gemiddel 10-15 graden Celsius. Sommigen namen een nog kouder bad of gingen een paar keer in en en uit het water.

In deze studies werd onvoldoende bewijs gevonden voor de werking van koud baden. Het helpt wat beter tegen spierpijn dan niets doen, maar rustig uitlopen en een warm bad kan net zo goed zijn. Ook wordt de vraag of het veilig is in deze studies niet beantwoord.  

Schadelijk
Het idee achter baden in ijskoud water is dat je daarmee zwellingen, stijfheid en spierpijn tegengaat. Deze trend begon in de topsport en is inmiddels populair aan het worden onder amateurs.

"Je onderdompelen in koud water geeft je lichaam een bepaalde mate van shock. We moeten zeker weten dat mensen niks schadelijks doen, zeker niet als ze zichzelf gedurende langere tijd aan ijskoud water blootstellen”, zegt Chris Bleakley.

"Een koud bad is niet voor iedereen geschikt. Als iemand een onderliggende hartafwijking heeft, kan de shock schadelijk zijn. Ook bij mensen met doorbloedingsproblemen, zoals de ziekte van Raynaud, kan het funest zijn", voegt Leonie Dawson toe.

Ice pack
Iets kouds op de huid leggen om zwellingen en pijn tegen te gaan is veilig, maar je moet er wel aan denken dat sommige ice packs min 20 graden kunnen worden. Als je met zo’n ice pack op je huid in slaap valt, kun je een nare brandwond oplopen. 

Bron(nen):