Kuren bij de oosterburen

Herrlich ontspannen in Duitsland

man en vrouw in spa
©DZT/Günter Standl; ©lookphotos/Heinz Wohner, Getty

Stress, drukte en een agenda met veel te veel afspraken; wie kent het niet? Dan is niets zo lekker als een weekend - of weekje - je welverdiende rust opzoeken. En dat doe je nergens beter dan in buurland Duitsland met z'n rijke kuurtraditie. Van klassiek kuren in warm bronwater tot ontspannen in een zoutmijn of modderbad: met ruim 350 kuuroorden en spa’s heeft Duitsland alles in huis op het gebied van wellness. En dat soms net over de Nederlandse grens.

De Kneippse opgietingen en het 'waterlopen' zijn wereldwijd bekend. Het kuuroord Bad Wörishofen in de Allgäu is dan ook een populaire bestemming voor mensen die op zoek zijn naar lichamelijke en geestelijke balans. In deze kuurstad staat ook het Kneipp-museum. Daarnaast zijn er meer dan vijftig erkende kneippkuuroorden, waar je verantwoord kunt pootjebaden. En het is er het goede jaar voor, want tweehonderd jaar geleden werd namelijk de uitvinder van deze populaire koudwatertherapie geboren, de natuurgeneeskundige Sebastian Kneipp. Zijn kneipptherapie wordt door UNESCO tot Duits cultureel erfgoed gerekend. En daarom staat Duitsland het hele jaar in het teken van German.Spa.Tradition.[ITEMADVERTORIAL]

Hoewel water de belangrijkste pijler is in de kneipptherapie, heeft Sebastian Kneipp zich intensief beziggehouden met andere factoren die verband houden met de menselijke gezondheid, zoals de werking van geneeskrachtige kruiden. Het resultaat: zijn 5-pijler filosofie. Hij combineerde de vijf pijlers: water, planten, beweging, voeding en evenwicht tot een holistische benadering van gezond leven. Het is gebaseerd op basisprincipes die bijna elke dag relevanter worden: leven in harmonie met de natuur, duurzaamheid en mindfulness. En deze filosofie zit diep verankerd in de Duitse kuurtradities.

Over traditie gesproken: in 1793 werd Heiligendamm uitgeroepen tot het eerste officiële kuuroord van Duitsland. Decennialang trok het aan de Oostzeekust gelegen Heiligendamm de Europese fine fleur aan. Het spierwitte gebouwencomplex werd na de Duitse hereniging grondig gerenoveerd. Het huidige Grand Hotel Heiligendamm beschikt over een wellnessoase ter grootte van een half voetbalveld en zo ongeveer alle behandelingen die je kunt bedenken. Sowieso is het een aanrader om je ogen goed de kost te geven. Duitsland heeft namelijk schitterende badhuizen, kleedkamers, kuurtheaters en concertpaviljoens die vooral in de 19e eeuw werden gebouwd. Weelderige, vaak glanzend witte gebouwen die na renovatie begin deze eeuw weer volop in bedrijf zijn. Jugendstilliefhebbers hebben alle tijd om de prachtige bouwdetails in zich op te nemen. Hoogtepunt van deze bouwtrend zijn de grand hôtels: glamour, geschiedenis en toplocaties. Zoals Brenner’s Park Hotel, dat sinds 1872 glorieert in Baden-Baden.

Getty Images

Veel dichterbij vind je Bad Ems. Dat heeft niet voor niets de bijnaam 'Chique Kaiserbad' of 'Little Nice': het keizerlijke kuuroord ligt majestueus aan de idyllische rivier de Lahn. Tsaar Peter de Grote genoot in dit kuuroord al van de heilzame eigenschappen. De natuurlijke remedies koolzuur, zout en heide worden al meer dan 500 jaar gebruikt in de Pyrmont State Spa. Maar je vindt hier ook de eerste drijvende riviersauna van Duitsland.

Zuivere lucht

Water is overigens niet het enige therapeutische dat Duitsland te bieden heeft. De kuren en kuuroorden in Duitsland zijn namelijk grofweg te onderscheiden in drie soorten: om in aanmerking te komen voor het Duitse predicaat 'kuuroord' moet een hedendaagse spa beschikken over minerale bronnen (voor thermale baden), peloïden, (modderbaden) óf zuivere lucht. Dat laatste vind je zeker in de zogenoemde klimaatkuuroorden. Deze bevinden zich allemaal in gebieden waar lucht en klimaat gunstig zijn voor de gezondheid. Je hebt Heilklimatischer Kurorte (erkend door de Deutsche Wetterdienst) en Luftkurorte (wijdverbreid predicaat voor kuurplaatsen zonder medische instituten). De ideale plek om schone lucht diep in je longen te zuigen - tijdens het wandelen, hardlopen of yoga. De diverse landschappen van Duitsland zijn uitermate geschikt voor buitenactiviteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een meditatief bosbad, duik in zee of meer of fijne fietstocht?

Getty Images

Een mooie plek hiervoor is St Peter-Ording aan de Noordzeekust. Hutten op hoge palen op het strand garanderen totale rust. Hier past je ademhaling zich automatisch aan het geluid van de branding en de eeuwige zeebries aan. Het hoge zoutgehalte van de lucht heeft bovendien een heilzame werking op de slijmvliezen. Extra mooi: vanuit de thermen kijk je uit op het duinlandschap.

Modderbaden

Duitsland kent ook een lange traditie als het gaat om peloïdentherapie (pelos is modder in het Grieks). Modder, leem, slib of klei wordt veel gebruikt - vaak in combinatie met water - voor pakkingen of baden. Er wordt gezegd dat de leem een gunstige werking heeft op jicht, osteoporose, reuma en huidproblemen. De Duitse spa’s gebruiken modder, zout, zwavel en kruiden voor allerlei therapieën. Deze stoffen geven nieuwe energie en helpen bij het hervinden van je innerlijke balans. De thalassotherapie, gebaseerd op zeewater en slib, wordt exclusief aan zee aangeboden. Thalassobaden mogen namelijk niet verder dan 300 meter van de kust verwijderd zijn.

Een aanrader is Bad Pyrmont. Hier wordt het zout niet alleen in baden aangeboden, maar in de Wandelhalle is zout water ook een weldadige drank. Het water is afkomstig uit zeven geneeskrachtige bronnen. Een bad in een natuurmeer bij Bad Pyrmont is ook heilzaam; deze vorm van therapie ondersteunt de beweeglijkheid van de gewrichten, ontspant de spieren en bevordert de bloedcirculatie.

Ook goed voor de inwendige mens

Natuurlijk ga je naar de Duitse kuuroorden vooral vanwege de baden en pakkingen, maar ook om te onspannen. En daarbij wordt de inwendige mens niet vergeten. En dat is geen culinair afzien, integendeel zelfs. In de keuken is seizoengebondenheid een belangrijk criterium geworden, want wat vers van de aarde of van de boom komt, smaakt gewoon het lekkerst en bevat de waardevolste ingrediënten. Een goede reden om tijdens een wellnessvakantie je eetgewoonten eens onder de loep te nemen en zo je gezondheid een extra boost te geven!

Getty Images

Vakantie in Bad Hindelang bijvoorbeeld betekent niet alleen zuivere berglucht en 876 kilometer wandelpaden, maar vooral ook veel rust en plezier voor mensen met allergieën. Het extreem lage gehalte aan pollen, schimmelsporen en fijnstof in dit Beierse stadje betekent dat het lichaam helemaal tot rust komt. Maar liefst honderd allergievriendelijke restaurants, bakkerijen en supermarkten maken deze stad ook tot een culinaire topbestemming.

 

Auteur