donderdag, 4 juni 2020

Deel Mexicaanse griepvaccins verkocht

DEN HAAG - Een deel van de te veel bestelde Nederlandse vaccins voor de Mexicaanse griep is verkocht aan Estland, Litouwen, Macedonië en Suriname. Dit liet demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid weten in de Tweede Kamer.

Het gaat om 257.000 vaccins. Klink probeert meer vaccins te verkopen aan de andere landen, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken. GlaxoSmithKline (GSK) zou 9 miljoen vaccins leveren. Ze hebben er al 6 miljoen geleverd en na onderhandeling met Klink is besloten de laatste 3 miljoen niet meer te maken. Dit scheelt 21 miljoen euro.

De andere vaccinproducent Novartis leverde echter volgens afspraak 25 miljoen vaccins. Wanneer deze niet verkocht worden, zullen zij vernietigd worden als de gebruiksdatum verloopt. Klink wil slechts 2,2 miljoen vaccins op voorraad houden.

In juni 2009 zijn er 34 miljoen vaccins besteld, omdat er een grootschalige uitbraak van de Mexicaanse griep werd verwacht. De griep viel echter milder uit dan verwacht. 11 miljoen vaccins werden gebruikt voor risicogroepen.

Bron(nen):