Dit kun je als vrouw doen om je vruchtbaarheid te bevorderen

Advies voor goede kwaliteit en hoeveelheid eicellen

Getty Images

Veel vrouwen hebben een kinderwens, maar door diverse redenen wachten ze hiermee of kan deze wens niet in vervulling gaan. Wil je binnenkort graag kinderen? Dan zijn er meerdere manieren om je vruchtbaarheid te bevorderen.

Tegenwoordig worden vrouwen op latere leeftijd moeder. Carrière maken is voor velen een belangrijke reden om het stichten van een gezin uit te stellen. Toch speelt de leeftijd van een vrouw een rol bij de zwangerschap. Naarmate je ouder wordt, neemt de vruchtbaarheid af. Gemiddeld krijgen vrouwen tussen de 45 en 55 jaar last van eventuele symptomen en overgangsklachten.

Onvruchtbaarheid kan behalve de overgang nog meer oorzaken hebben, bijvoorbeeld als er geen eisprong optreedt of bij verstopte eileiders. Er zijn ook factoren die de vruchtbaarheid juist bevorderen. Op deze factoren kan je als vrouw vaak zelf invloed uitoefenen.

Gezonde leefstijl
Om de vruchtbaarheid te stimuleren is het belangrijk om net als bij de man een gezonde leefstijl te hebben. Als je stopt met roken, al voordat je zwanger bent, bevorder je je vruchtbaarheid. Je hebt minder kans op een miskraam of op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bovendien is de kans groter om zwanger te raken bij ziekenhuisbehandelingen (zoals IVF).

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon draagt ook bij aan je vruchtbaarheid. Eet vers voedsel, genoeg groenten en fruit, rogge- en volkorenbrood en noten en zaden. Daarnaast is het van belang om drie maaltijden per dag te eten en veel water te drinken. Kies gedurende de week voor verschillende soorten groenten en fruit en wissel af tussen vis, vlees, peulvruchten en ei. Een gezond voedingspatroon heeft effect op je lichaamsgewicht. Met een gezond gewicht stimuleer je de vruchtbaarheid en verklein je tevens de kans op complicaties tijdens de zwangerschap.

Voeding vermijden
Als je graag zwanger wilt worden, kan je bepaalde voeding beter vermijden. Het gaat hierbij om voeding zoals vet vlees, roofvissen, kant-en-klaarmaaltijden, cafeïne en alcohol. Cafeïne vermindert de spieractiviteit van de eileiders die de eitjes van de vrouw naar de baarmoeder transporteren. Dit proces is juist essentieel voor een succesvolle zwangerschap. Het samentrekken van de eileiders in de richting van de baarmoeder kan door een verminderde spieractiviteit niet optimaal werken.

Stress
Stress: er wordt veel over gepraat en iedereen heeft er wel eens mee te maken. De een kan er beter mee omgaan dan de ander. Het is goed om hier bij stil te staan, als je er daadwerkelijk last van ondervindt. Weinig tot geen stress kan namelijk helpen bij de bevordering van de vruchtbaarheid. Yoga en meditatie zijn manieren om stress te minimaliseren.

Heb je een kinderwens? Probeer stress te vermijden en te starten met een gezonde leefstijl, vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Rijksoverheid