Dit kun je als man doen om je vruchtbaarheid te bevorderen

Advies voor goede kwaliteit en hoeveelheid zaad

Getty Images

Net als bij vrouwen neemt de vruchtbaarheid van mannen in de loop der jaren af. Rond het dertigste levensjaar vermindert de kwaliteit van sperma al behoorlijk. Veel mannen weten echter niet dat ze zelf invloed hebben op dit proces. Wat kun je als man doen om je vruchtbaarheid te bevorderen?

De kwaliteit van zaad wordt bepaald door het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen. Allereerst moet er genoeg zaad aanwezig zijn. Ook moeten zaadcellen zich goed kunnen voortbewegen. Een normale vorm en structuur is tevens belangrijk voor de bevordering. Wanneer de zaadcellen niet voldoen aan een van deze eisen, neemt de vruchtbaarheid van de man sneller af.

De kans om de vrouw te bevruchten is kleiner bij zaad van mindere kwaliteit. Mannen tussen de 20 en 35 jaar zijn het meest vruchtbaar. Na het 45e levensjaar doet een man er gemiddeld vijf keer zo lang over.

Positief effect

Hoe gezonder je leeft, hoe vruchtbaarder je bent. Gezonde voeding en beweging hebben daarom een positief effect op de zaadkwaliteit van mannen. Groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten en zaden bevorderen de kwaliteit van sperma. Dit komt doordat deze producten vitamine C, vitamine E, zink en seleen bevatten.

Mannen die roken, regelmatig drinken of drugs gebruiken hebben minder zaadcellen. De kwaliteit van deze zaadcellen is eveneens minder. Met als gevolg dat de vruchtbaarheid zal afnemen.

Negatief effect

Werk je met chemische of radioactieve stoffen, bestrijdingsmiddelen, lood of röntgenstraling? Dan loop je het risico dat je sperma wordt aangetast. Evenals bij mannen met veel stress.

Zowel de beweeglijkheid als de hoeveelheid zaadcellen wordt ook beïnvloed door het gewicht van een man. Onafhankelijk van andere leefstijlfactoren, zorgen overgewicht en obesitas bij mannen dus voor een lagere zaadkwaliteit.

Lichaamstemperatuur

Naast overgewicht is een hoge lichaamstemperatuur slecht voor het sperma. Regelmatig saunabezoek, langdurig baden en koorts hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. De kwaliteit is optimaal bij 35 graden.

Bij intensieve fietstrainingen of bij mannen met een zittend beroep is de kans groter dat de zaadkwaliteit afneemt. Ten eerste stijgt de lichaamstemperatuur van een wielrenner door de nauw aansluitende kleding. Daarnaast kan de druk van het zadel op het kruis een klein letsel in de teelballen veroorzaken.  

Zaadlozing

Het is echter ook interessant om te kijken naar het verband tussen zaadlozing en de zaadkwaliteit van een man. Wat veel mannen zich hoogstwaarschijnlijk zullen afvragen: bevordert zaadlozing de vruchtbaarheid? Te vaak een zaadlozing is niet goed. Als er langer dan tien dagen geen zaadlozing is geweest, neemt de kwaliteit van sperma ook af. Eens per twee tot drie dagen is optimaal.

Kortom, gezond eten, genoeg beweging, een juiste lichaamstemperatuur en regelmatige zaadlozing zorgen voor een betere kwaliteit van zaad. Wil je dit bevorderen? Houd dan rekening met deze factoren.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Erasmus MC
  • Arboportaal