'Frisdrank leidt tot vroegere ongesteldheid'

Getty Images

Meisjes die regelmatig frisdrank of sap drinken lijken eerder hun eerste menstruatie te ervaren dan meisjes die dit niet doen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Human Reproduction.

Het is voor het eerst dat onderzoekers kijken naar de relatie tussen suikerrijke dranken en de leeftijd waarop een meisje voor het eerst ongesteld wordt. Een team van de Harvard Medical School volgden 5583 meisjes tussen de 9 en 14 jaar in de periode van 1996 tot 2001. De meisjes die meer dan 1,5 suikerdrankje per dag nuttigden hadden gemiddeld 2,7 maanden eerder hun eerste menstruatie dan meisjes die minder dan twee keer per week zo'n drankje consumeerden. Dit effect is gecorrigeerd voor andere factoren zoals BMI, eetpatroon en hoeveelheid beweging.

Belang

Volgens de onderzoekers is dit resultaat belangrijk. Niet alleen omdat overgewicht bij kinderen een steeds groter probleem vormt, maar ook omdat er een verband bestaat tussen de eerste menstruatie op jonge leeftijd en een verhoogd risico op borstkanker op latere leeftijd.

"Ons onderzoek draagt bij aan de groeiende bezorgdheid over de hoeveelheid frisdrank en gezoete sappen die kinderen en tieners drinken", vertelt hoofdonderzoeker Karin Michels. "Overgewicht is hierbij de grootste zorg, maar de drankjes lijken ook invloed te hebben op de eerste menstruatie. In ontwikkelde landen komen meisjes steeds eerder in de puberteit. Waarom dat is, is nog grotendeels onduidelijk."

Insuline

De onderzoeksresultaten geven geen verklaring voor het gevonden effect. Volgens de onderzoekers hebben kunstmatig gezoete drankjes een hogere glycemische index, waardoor de insulineconcentraties in het lichaam omhoog gaan. Meer insuline kan leiden tot een grotere hoeveelheid geslachtshormonen, waardoor de menstruatie eerder in kan zetten. Pure vruchtensappen en light-frisdrank leken geen invloed te hebben.

De meisjes in het onderzoek maakten deel uit van de 'Growing up Today Study'.

Bron 
  • Science Daily