Helft bevolking heeft chronische ziekte

Getty Images

DEN HAAG - Bijna de helft van de bevolking heeft een chronische ziekte. Dit aandeel neemt toe met de leeftijd. Van de mensen van 75 jaar of ouder heeft 4 op de 5 een langdurige aandoening.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vaak hebben mensen meer dan één chronische ziekte. Dat geldt voor bijna een kwart van de bevolking.

Ook dit verschijnsel neemt toe met het oplopen van de leeftijd. Van de 65- tot 75-jarigen heeft 46 procent 2 of meer chronische aandoeningen. Van de 75-plussers heeft 57 procent meer dan 1 langdurige ziekte.

Chronische gewrichtsontsteking, beroerte, hartaandoeningen en vernauwing van de bloedvaten komen het meest voor in combinatie met andere ziektes. Dit zijn dan ook ziektes die ouderen relatief vaak treffen.

Jongeren
Chronische eczeem, astma en migraine zijn ziektes die naar verhouding meer mensen van jongere of middelbare leeftijd treffen. Deze ziektes komen vaker alleen voor, alhoewel nog steeds meer dan de helft van de mensen met deze ziektes ook een andere langdurige ziekte heeft.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • CBS