maandag, 20 september 2021

Jaarlijks bijna 200.000 doden door medicijnen

In Europa sterven elk jaar 194.500 mensen aan de medicijnen die hen hadden moeten genezen. Dat berekende de Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU) in zijn rapport 'Targetting adherence'.

Het gebruik van verkeerde geneesmiddelen, het verkeerd gebruik van de juiste geneesmiddelen, over- en onderdosering, niet-gebruik en ongewenste bijwerkingen, dragen allemaal hun steentje bij.

Van alle patiënten houdt 20 tot 30 procent zich niet aan het behandelingsschema. Voor preventieve behandelingen loopt dit op tot 30 à 40 procent. Bij chronische aandoeningen tot zelfs 50 procent.

In Europa neemt slechts de helft van de patiënten zijn cholesterolmiddel langer dan een half jaar. Eén op de twee astmapatiënten inhaleert zijn medicijnen verkeerd. En van de Aids-patiënten neemt maar 70 procent z'n medicijnen volgens schema in.

Ziekenhuizen
Ziekenhuizen werken ondertussen hard aan de wegwerking van fouten bij de ronddeling van medicatie. Gebleken is dat dit een van de oorzaken is van onnodige 'ziekenhuisdoden'.

Bron(nen):
  • Medinews.be