Last van vliegen in huis? Zo los je het op

Zijn vliegen schadelijk voor de gezondheid?

Getty Images

Ze zitten op je ramen, op je eten en zoemen om je heen: vliegen in huis zijn erg vervelend en ze kunnen ook nog eens gezondheidsrisico’s met zich meenemen. Waar komen ze vandaan en wat kun je ertegen doen? We leggen het uit.

Waarom zitten er vliegen in huis?

Je kunt last hebben van verschillende soorten vliegen in huis: clustervliegen, grasvliegen, fruitvliegjes, vleesvliegen en grotere kamervliegen. Hoe ze in je huis terecht komen, verschilt per soort.

Clustervliegen of grasvliegen hebben waarschijnlijk in je huis overwinterd. In het voorjaar worden ze wakker en gaan ze direct heel actief rondvliegen door je huis op zoek naar eten. Zowel clustervliegen als grasvliegen houden van warmte en licht, dus ze kunnen ook met z’n allen op de buitenmuur van een gebouw gaan zitten.

Je kunt bij warm weer ook te maken krijgen met vleesvliegen. Zij komen dan af op rottend afval in je afvalbak. Hierin planten ze zich ook voort. Een gebrek aan hygiëne of het niet op tijd legen van je afvalbak maakt de komst van deze vliegen nog erger.

Waarom zijn vliegen in huis gevaarlijk?

Vliegen in huis zijn niet alleen vervelend, maar ze brengen ook risico’s met zich mee voor je gezondheid. Voordat ze op jouw bord met eten landen, hebben ze misschien wel op een mesthoop, dode vogel of hondenhoep gezeten. De vliegen kunnen parasieten verspreiden, of ziekten als cholera, buikgriep en salmonella overbrengen.

Hoe voorkom je vliegen in huis?

Als je vliegen buiten de deur wil houden, kun je op een paar dingen letten:

  • Zorg ervoor dat je goed sluitende horren voor de ramen en deuren hebt. Als je ze dan met warm weer openzet, weet je zeker dat vliegen niet je huis binnenkomen.
  • Laat geen eten open en bloot op het aanrecht liggen, want ze komen af op geuren. Let er dus ook op dat er geen voedsel ligt te rotten in je prullenbak en verschoon deze regelmatig.
  • Hetzelfde geldt voor de kattenbak, want vliegen komen ook op uitwerpselen af.
  • Zorg er ook voor dat verstopte leidingen en afvoeren zo snel mogelijk worden verholpen. Zo kun je voorkomen dat vliegen hierop afkomen om eitjes te leggen.

Hoe verjaag je vliegen als ze je huis binnengedrongen zijn?

Het gebruik van een vliegenmepper ligt natuurlijk voor de hand, maar als je veel vliegen hebt, kun je ze beter allemaal in één keer aanpakken. Om de vliegen te verjagen, kun je een paar dingen doen:

  • Zet de ramen open. Dat voelt onlogisch, maar je zult merken dat de meeste vliegen dan zelf naar buiten gaan.
  • Zet een pan met knoflook op het vuur. Vliegen hebben een hekel aan deze geur, dus ze zullen dan snel vertrekken. Hetzelfde geldt voor (mout)azijn.
  • Knip wat plastic flessen open, doe iets zoets onderin en zet de bovenkant van de fles op z’n kop in de onderkant, met de dop eraf. Zo heb je je eigen vliegenval.

Geen zin in een knoflookgeur in huis? Een basilicumplant heeft hetzelfde effect.

Auteur 
  • Danique Pekelsma
Bron 
  • Margriet