Middel tegen waterpokken helpt tegen jeuk processierups

Getty Images

Veel mensen hebben last van klachten door de eikenprocessierups. En dan vooral van de jeukende bultjes over het hele lichaam. De middeltjes vliegen de deur uit. Een middel dat ook voor verlichting kan zorgen is een product tegen waterpokken.

Dermatoloog Marjolein Leenarts, van het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk, krijgt veel vragen over de processierups en ontdekte dat de verkoelende producten tegen waterpokken ook helpen tegen de jeuk die wordt veroorzaakt door de eikenprocessierups. "In beide gevallen heb je last van jeukende bultjes en soms blaasjes.", aldus Leenarts.

De waterpokkenproducten zorgen voor verlichting en minder jeuk. Wel heeft het middel als bijwerking dat de plekjes wit worden, maar dat is maar tijdelijk en trekt weer weg.
 
Op de rups zitten brandhaartjes, deze worden verspreid door de wind en wanneer ze op huid terecht komen ontstaan rode, ronde bultjes en/of blaasjes. De wind verspreidt de haartjes en veroorzaakt dat grote gebieden besmet zijn.

Meer tips tegen jeuk


Naast de verkoelende lotion tegen waterpokken kun je ook:

  • Zorgen dat je de haartjes goed verwijdert door de huid bijvoorbeeld te strippen met plakband of met een roller voor kleding.
  • Goed douchen en je kleren wassen.
  • Hooikoortspillen (antihistaminica) kunnen ook werken tegen de jeuk.

Helpt dit allemaal onvoldoende? Bezoek dan je huisarts voor een corticosteroidcrème op recept. Neem direct contact op met je huisarts als je klachten van benauwdheid of dikke lippen hebt, dan heb je mogelijk een allergische reactie.

 

 

Auteur 
Bron 
  • Drs. Marjolein Leenarts