Ook nuvaring hoger risico op trombose

Getty Images

Na de Diane-35 pil ligt nu ook de nuvaring internationaal onder vuur. In de Verenigde Staten hebben ruim tweeduizend gebruikers en nabestaanden van gebruikers een schadeclaim ingediend bij de fabrikant van de hormonale anticonceptiering.

De Volkskrant meldt dat ruim tweeduizend Amerikaanse vrouwen de fabrikant MSD verwijten dat de nuvaring trombose, longembolieën en herseninfarcten heeft veroorzaakt. Het bedrijf heeft inmiddels een schadeclaim van 400 patiënten ontvangen. In vijf zaken zou het gaan om gebruikers die door de ring zijn overleden. MSD doet geen inhoudelijke mededelingen over de schadeclaims, dus het totale aantal sterfgevallen is onbekend.

Diane-35
De tromboserisico's van de nuvaring zijn vergelijkbaar met die van anticonceptiepil Diane-35. In Frankrijk werd die pil begin dit jaar van de markt gehaald nadat ophef was ontstaan over vier jonge vrouwen die mogelijk zijn overleden door het slikken van de Diane-35. Bij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb zijn 35 sterfgevallen gemeld die worden gerelateerd aan Diane-35.

Trombose
Een Deense studie heeft aangetoond dat gemiddeld 6,5 op de 10 duizend gebruiksters van de nuvaring trombose krijgen. Dit is evenveel als met Marvelon, Mercilon en Diane-35. MSD herkent deze resultaten niet en wijst op een andere, door MSD zelf gefinancierde, studie waaruit het tegendeel blijkt.

In Nederland maken 170.000 vrouwen gebruik van de ring. Er zijn geen sterfgevallen bekend die verband houden met het gebruik van de ring. maar wel 31 embolieën (potentieel dodelijke bloedstolsels).

Auteur 
  • Annemieke Hoogland