zondag, 21 juli 2019

Ouders onderschatten alcoholmisbruik kinderen

Ouders onderschatten hoe vaak en hoeveel hun pubers alcohol drinken. Moeders hebben het wel beter in de gaten dan vaders. Dat blijkt uit onderzoek van kinderpsycholoog Haske van der Vorst, waarmee zij gaat promoveren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die thuis mogen drinken, ook buiten de deur steeds meer gaan drinken. Vooral jongens die een vader of beste vriend hebben die veel drinkt, lopen een verhoogd risico om zelf ook een flinke drinker te worden. Jongeren worden vaak geheelonthouder van drank of drinken slechts af en toe, als de ouders streng zijn op drankgebruik.

In drie jaar tijd ondervroeg Van der Vorst driemaal 428 gezinnen die bestonden uit een vader, moeder en twee kinderen tussen 13 en 16 jaar. Van der Vorst stelt dat bijna alle jongeren in Nederland tegenwoordig drinken. Stichting Consument en Veiligheid maakte nog bekend, dat het alcoholgebruik onder jongeren is verzesvoudigd in vijf jaar tijd. Honderden kinderen komen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht.

Bron(nen):