Patiënt krijgt MRI-veilige pacemaker

Getty Images

In het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft deze week voor het eerst een Nederlandse patiënt een MRI-veilige pacemaker gekregen.

De patiënt, een jonge vrouw, kampt met hartproblemen en leidt aan een bindweefselziekte waarvoor zij jaarlijks een MRI-scan moet ondergaan. Met een normale pacemaker is het gevaarlijk om een MRI-scan te ondergaan. Dan kunnen hartritmestoornissen optreden, de pacemakerdraden kunnen heet worden en het apparaat kan stuk gaan.

Als de vrouw een traditionele pacemaker gekregen zou hebben dan zou het niet meer mogelijk geweest zijn een MRI-scan te verrichten die nodig is om haar bindweefselziekte te controleren.

Cardioloog dr. Mathias Meine voerde de operatie uit. Hij verwacht dat zo’n tien procent van de pacemakerdragers in aanmerking komt voor de MRI-veilige pacemaker.

De operatietechniek bij de nieuwe pacemakers is niet anders dan bij gewone pacemakers. Meine verwacht dat cardiologen de nieuwe pacemaker vooral zullen inzetten bij jonge patiënten met aangeboren hartafwijkingen. Bij deze patiënten gebruiken artsen steeds vaker een MRI-scan om het hart in beeld te brengen, terwijl in andere gevallen een CT-scan volstaat.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht