Vaker hartfalen kinderen van te dikke moeders

Getty Images

Kinderen wier moeder tijdens de zwangerschap overgewicht had, hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Kinderen van vrouwen die bij de bevalling te kampen hadden met obesitas, hebben ruim een derde meer kans om op volwassen leeftijd vroegtijdig te sterven dan kinderen van wie de moeder bij de bevalling een normaal gewicht had. Dat staat in een studie die woensdag is gepubliceerd in de British Medical Journal. Mogelijk komt dit doordat deze kinderen in de buik van hun moeder te veel voeding kregen.

Wetenschappers keken naar het BMI van bijna 30.000 vrouwen die tussen 1950 en 1976 een kind kregen. Ze legden dit naast gegevens van hun 37.909 kinderen, die op dat moment tussen 34 en 61 jaar oud waren, en zochten naar overlijdensaktes van de kinderen. Van hen bleken er 6.551 vroegtijdig gestorven. Van de moeders had 21 procent op het moment van de bevalling te kampen met overgewicht en 4 procent had obesitas.

Hart- en vaatziekten
Kinderen van moeders met een BMI van boven de 30 (obesitas) tijdens de zwangerschap bleken 35 procent meer kans te hebben overleden te zijn aan hart- en vaatziekten dan kinderen van moeders met een normaal BMI. Ook bleek dat ze 42 procent meer kans hadden behandeld te zijn voor hart- en vaatziekten in een ziekenhuis. Bij vrouwen met overgewicht was dit 11 procent.

Voeding
De onderzoekers erkennen dat het moeilijk is te achterhalen wat precies de oorzaak is van de hartproblemen bij de kinderen. Genetische factoren en omgevingsfactoren kunnen immers een rol spelen. Het is echter bekend dat ondervoeding tijdens de zwangerschap de kans op hartfalen en kanker vergroot. De onderzoekers denken dat te veel voeding krijgen in de buik ook kan zorgen voor problemen op de lange termijn.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • British Medical Journal