Vroegtijdig pinda’s eten kan allergie voorkomen

Getty Images

Levensbedreigende pinda-allergieën komen de laatste tijd vaker voor. Ouders wordt dan ook vaak verteld dat het gevaarlijk is om baby’s voedsel te geven wat pinda’s bevat. Uit onderzoek blijkt dat het tegenovergestelde waar is. Baby’s die regelmatig pinda’s binnen krijgen, hebben een kleinere kans op een allergie.

Baby’s met een ei-allergie of eczeem hebben een grotere kans op een pinda-allergie. Gemiddeld ontwikkelt 14 procent van deze kinderen een pinda-allergie. Uit dit onderzoek is gebleken dat baby’s die vanaf 11 maanden tot hun 5e levensjaar minimaal 3 keer per week pindaproducten binnen krijgen, dit risico met 80 procent verlagen.

Onderzoek

Onderzoeker Gideon Lack onderzocht 640 baby’s met eczeem en/of een ei-allergie. De baby’s die al duidelijk positief testten voor pinda-allergie werden niet meegenomen in het onderzoek, omdat dit mogelijk te gevaarlijk zou worden.

De baby’s werden verdeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg regelmatig kleine hoeveelheden pindaproducten binnen zoals pindakaas. Bij de tweede groep werden noten juist vermeden.

Na 5 jaar had van de eerste groep uiteindelijk 2 procent een pinda-allergie en van de tweede groep 14 procent.

Oorzaken allergie

Allergie-experts zeggen dat dit onderzoek laat zien dat er anders gekeken moet worden naar oorzaken van voedselallergieën. Ook zouden de adviezen aan ouders moeten veranderen. Het is echter niet zo dat ouders hun kinderen nu massaal pinda’s moeten geven.

Toename voedselallergie

Pinda- en andere voedselallergieën komen steeds vaker voor. In de Verenigde Staten is het aantal gevallen van voedselallergie sinds 1997 met 400 procent gestegen. Dit betekent dat ruim 2 procent van de bevolking hieraan leidt. Een pinda-allergie kan voor levensbedreigende situaties zorgen.

De studie is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Bron 
  • WebMD