Waarom sommige mensen mieren kunnen ruiken

Ruiken mieren naar blauwe kaas?

Zwarte mier op een groen blaadje
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: kunnen mensen mieren ruiken?

Op TikTok en X, voorheen bekend als Twitter, ging het onlangs los toen mensen zeiden mieren te kunnen ruiken. Heel veel mensen konden dat niet geloven, maar er waren ook medestanders. Klopt het dat sommige mensen mieren kunnen ruiken en anderen niet? En waar ruiken deze insecten dan naar?

Geven mieren geur af?

Allereerst: mieren geven inderdaad geur af. Sterker nog: verschillende miersoorten geven ook verschillende geuren af. Volgens Clint Penick, mierenonderzoeker en assistent-professor aan de Kennesaw State University, geven de meeste voorkomende miersoorten een scherpe geur af wanneer ze gestrest of in gevaar zijn. Sommige mieren ruiken alleen als ze geplet worden. Ook leggen mieren reuksporen aan om andere mieren uit het nest de weg naar voedsel te wijzen. Ze communiceren dus met geur.

Lees ook: Zo houd je mieren buiten de deur

Waar ruiken mieren naar?

De meeste mieren scheiden mierenzuur uit, een bijtende stof met een aceton- of azijnachtige geur. Als je wel eens gebeten bent door een mier, dan weet je dat die stof op je slijmvliezen kan slaan, maar ook allergische reacties, zwelling en roodheid van de huid kan veroorzaken. Er zijn ook mieren die zoete, chocolade-achtige geuren uitstoten en mieren die ruiken naar citronella of olijfolie. En er zijn mieren die, wanneer ze geplet worden, een geur afgeven die lijkt op blauwe kaas. Denk daarbij aan de geur van schimmelkazen als Gorgonzola, Stilton of Roquefort. Deze geur wordt veroorzaakt door methylketonen.

Waarom ruiken sommige mensen mieren wel en anderen niet?

De algemene consensus is dat het aan je genen ligt. Het kan zijn dat je het gen mist dat je in staat stelt de geuren op te merken. Ons genenpakket zit immers raar in elkaar. Zo zijn er ook mensen die door een bepaald gen koriander naar zeep vinden smaken. En je genen bepalen ook of je urine gaat stinken als je asperges hebt gegeten. Dat mieren een geur hebben, dat is in ieder geval wetenschappelijk bewezen.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • The Hufftington Post
  • Popular Science
  • IFL Science
  • Metro