dinsdag, 28 januari 2020

Zware baby heeft grotere kans op reuma

Vrouwen die bij hun geboorte meer dan 4,54 kilo wogen, hebben twee keer meer kans op het ontwikkelen van reumatoïde artritis (RA) dan vrouwen met een geboortegewicht van 3,2 tot 3,85 kilo. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie.

Aan het onderzoek, dat liep van 1976 tot 2002, namen meer dan 87 duizend Amerikaanse vrouwen tussen de 30 en 55 jaar mee. Iedere twee jaar werden zij ondervraagd over gezondheid, leefstijl en ziekten in de familie. In die periode ontwikkelden 619 vrouwen reumatoïde artritis.

Verband
Meteen werd een verband gezien tussen de hoogte van het geboortegewicht en de ontwikkeling van RA. Ook na correctie op andere factoren die het geboortegewicht kunnen beïnvloeden.

De resultaten worden deze week gepubliceerd in de Annals of the Rheumatic Diseases. Er lijkt geen biologische verklaring voor het verband, maar de auteurs van het artikel stellen dat volwassenen met RA een verstoorde hormoonregulatie hebben en dat deze mogelijk al in de baarmoeder verstoord is.

Reumatoïde Artritis
RA is een zeer pijnlijke vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Vooral de gewrichten van de handen en voeten, de knieën, de polsen en de enkels zijn vaak aangedaan.

Bron(nen):