Boekrecensie: Mooi rood is niet lelijk

Alles wat je altijd al wilde weten over de menstruatie

Getty Images

Journalist en bladenmaker Paula Kragten is sinds haar eerste ongesteldheid al gefascineerd door het onderwerp menstruatie. In het pre-Googletijdperk verzamelde ze daarom ieder knipsel dat ze erover tegenkwam. Zo legde ze een fiks archief aan. Het resultaat is 'Mooi rood is niet lelijk', een boek over alles wat je altijd al wilde weten over de menstruatie.

Bij gebrek aan een tijdschrift over ongesteld zijn - terwijl het toch iets is waar alle vrouwen mee te maken hebben - startte Paula Kragten er eerst zelf maar een: het online magazine Period. Nu heeft ze zelfs een heus menstruatieboek uitgebracht, getiteld Mooi rood is niet lelijk, gevuld met interessante informatie en antwoord op alle vragen over ongesteld zijn die je misschien hebt, maar nooit durfde te stellen.

Bijzondere feitjes

Het boek begint met een stukje geschiedenis. Voordat bekend was wat de functie van menstrueren is, waren er allerlei - inmiddels nogal vreemd klinkende - theorieën over dat gekke periodieke bloedverlies. In sommige culturen worden er magische krachten toegedicht aan menstruerende vrouwen, maar ze worden veel vaker als onrein gezien. Helaas is dat tegenwoordig in veel landen nog steeds het geval.

Vervolgens komt de ontwikkeling van maandverband, tampons, pijnstillers en andere ongesteldheidsartikelen aan bod. Zo kom je allerlei bijzondere feitjes tegen. Wist je bijvoorbeeld dat keizerin Sissi heroïne gebruikte tegen menstruatiepijn? En dat je in je leven een bedrag van vier cijfers moet spenderen vanwege je menstruatie?

Uitgebreide opfriscursus

Je krijgt ook een uitgebreide opfriscursus over de biologische kant. Hoe zit het ook alweer met de eisprong en ander fasen van de menstruatiecyclus? Wat zit er precies in dat bloed? Klopt het dat meisjes steeds jonger voor het eerst ongesteld worden? Is menstrueren wel echt nodig? Kragten legt in duidelijke taal uit hoe het een en ander werkt, welke problemen zich kunnen voordoen en hoe je deze het beste zelf oplost of wanneer een bezoekje aan de huisarts verstandig is.

Schat aan informatie

Dankzij Paula’s vrolijke taalgebruik, gecombineerd met een heleboel leuke illustraties, wordt menstruatie nog steeds geen sexy onderwerp. Maar haar boek leest wel heel lekker weg en ondertussen steek je een heleboel op. Het is een heel nuttig naslagwerk voor jonge meiden die binnenkort ongesteld gaan worden en ongetwijfeld met allerlei vragen zitten. Ook al lang volwassen vrouwen (én mannen) zullen veel plezier beleven aan Mooi rood is niet lelijk: het biedt een schat aan informatie, cijfers en leuke feitjes over iets wat geheel ten onrechte nog steeds een beetje een taboeonderwerp is.

Paula Kragten is journalist en bladenmaker. Ze vroeg zich af waarom over elk denkbaar onderwerp een magazine bestaat, behalve over het vrouwenonderwerp bij uitstek: menstruatie. Dat was het startsein voor de website Period! Haar boek Mooi rood is niet lelijk verscheen bij uitgeverij Splint media en is verkrijgbaar bij onder andere bol.com.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet