7 tips tegen menstruatiepijn

Rust, yoga en een warme kruik

Getty Images

Menstruatiepijn kan erg vervelend zijn. En helaas, bij veel vrouwen komen klachten als vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn iedere maand weer terug. Wat je er aan kunt doen? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Rust en ontspanning

Stress veroorzaakt meer klachten tijdens de menstruatie. Rust en ontspanning kan menstruatiepijn verlichten. Ga naar yoga, maak een wandeling door het bos en relax.

2. Een warme kruik

Heb je enorme krampen en buikpijn? Een warme kruik helpt de menstruatiepijn te verlichten. Doe lauwwarm water in je kruik en leg die op je buik of onderrug. Ga even lekker liggen en je zult al snel minder pijn hebben.

3. Beweeg

Als je last van menstruatiepijn hebt, ben je al snel geneigd om niet meer te bewegen. Veel vrouwen zouden het liefst met een zak chips op de bank ploffen en televisie te gaan kijken. Toch kan het enorm helpen om te gaan bewegen en zelfs sporten. Probeer of dit ook voor jou het geval is.

4. Laat je onderrug masseren

Naast buikpijn en hoofdpijn zijn er ook vrouwen die last hebben van pijn in de onderrug. Door de rug afwisselend bol en weer hol te maken, kan de pijn afnemen. Helpt dit niet? Laat dan je onderrug masseren. De wrijving zal je spieren doen ontspannen en zo neemt de menstruatiepijn af.

5. Seks

Je zult er misschien niet direct aan denken en absoluut geen zin in hebben, maar ook een orgasme ontspant de spieren en zorgt voor minder pijn.

6. Eet vezels

Net voor en tijdens je menstruatie maakt je lichaam meer van het hormoon progesteron aan. Door dit hormoon gaan je darmen trager werken en kun je last krijgen van obstipatie, oftewel verstopping. Verstopte darmen zorgen voor buikpijn, dus drink veel water en eet vezelrijk.

7. Yoga

Yoga-oefeningen kunnen je helpen door de vervelende dagen van menstruatiepijn heen te komen. Yoga-goeroe Tara Stiles zette er in haar boek Yoga helpt een aantal op een rijtje. We mochten er drie online plaatsen. Je vindt ze hier. De oefeningen verlichten krampen en pijn.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap