Kun je beter poepen tijdens je menstruatie?

Vrouwelijke hormonen in een dip

vrouw-wc-goedevraag
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je beter poepen tijdens je menstruatie?

Veel vrouwen kunnen beter poepen tijdens hun menstruatie. Volgens menstruatie-expert Paula Kragten is daar een logische verklaring voor. 'Voorafgaand aan je menstruatie raken de vrouwelijke hormonen even in een dip om die menstruatie op gang te brengen en daar kun je bijvoorbeeld stemmingswisselingen, eetbuiten en veranderd poepgedrag aan verbinden. Dat fluctueert tijdens je cyclus en dat heeft deels te maken met die hormonendip, maar ook met de prostaglandines: dat zijn hormoonachtige stofjes die allerlei processen in het lichaam aansturen en zorgen voor samentrekking in de baarmoeder.

Dus het is heel simpel: het baarmoederslijmvlies wordt afgevoerd door samentrekking van de baarmoeder. Daar zorgen die stofjes voor en dat gebeurt bijvoorbeeld ook tijdens een bevalling. Die baarmoeder begint samen te trekken en als logisch gevolg daarvan gaan ook je darmen een beetje meedoen. Dat verklaart heel simpel waarom je ineens heel goed kan poepen op het moment dat je menstruatie begint.'

Verstopping

In de week voor de menstruatie - de PMS-fase - zitten veel vrouwen juist verstopt. Dit heeft onder meer te maken met de lever die tijdens deze week veel te verduren krijgt. 'Je houdt dan meer vocht vast, je bent meestal wat geïrriteerder, je eetgedrag is vaak iets anders en je bent iets stressgevoeliger, waardoor je adrenaline aanmaakt. Dat moet allemaal weer worden afgebroken door je lever: de adrenaline en de vetten door de snacks die je hebt geconsumeerd. Hierdoor krijgt je lever het een beetje druk, wat kan zorgen voor verstopping', aldus Paula Kragten. 

Hormooncyclus

Volgens Paula Kragten is het niet zo gek dat je anders poept als je ongesteld bent. 'Vrouwen willen zich altijd de hele maand hetzelfde voelen, maar als je naar de hormooncyclus kijkt, dan is dat bijna onmogelijk. Dan zie je dat allerlei dingen worden beïnvloed, waarvan je poepgedrag er dus een is.'

Paula Kragten is oprichter van menstruatiemagazine Period.nl en auteur van het boek Mooi rood is niet lelijk. Zij is van jongs af aan al gefascineerd geraakt door menstruatie en de schaamtecultuur die er heerst.