zondag, 14 augustus 2022

Net getest: Sensodyne Repair & Protect

Voor gevoelige tanden

Een op de drie volwassenen heeft last van gevoelige tanden. Door pijn en ongemak kunnen ze niet meer alles eten en drinken en poetsen ze vaak ook hun tanden minder goed, met de nodige mondproblemen tot gevolg. Sensodyne Repair & Protect belooft de oorzaak van de pijn aan te pakken en de tanden te versterken en herstellen. Collega Caroline Slootman probeerde deze tandpasta uit.

Gevoelige tanden worden veroorzaakt door blootliggend dentine; het tandbeen dat onder het glazuur ligt. Hier lopen kleine kanaaltjes (tubuli) doorheen die in contact staan met de zenuw. Als het dentine bloot komt te liggen, kan warm, koud, zoet of zuur voedsel een korte, scherpe pijnprikkel veroorzaken.

Wat is het?

Sensodyne Repair & Protect is een tandpasta die gevoelige plekken herkent en herstelt met dezelfde mineralen waar ook je tanden van gemaakt zijn. Het werkt op basis van NovaMin; een geconcentreerde calciumformule die de natuurlijke bouwstenen van de tanden bevat: de mineralen calcium en fosfaat. De tandpasta wordt geactiveerd zodra hij in contact komt met het speeksel. De NovaMin legt een beschermlaag over het blootliggende dentine en bestrijdt zo de oorzaak van de pijn. Volgens de fabrikant herstelt het niet alleen de gevoelige plekken, maar versterkt en beschermt het je tanden ook tegen toekomstige gevoeligheid.

Claim

Collega Caroline heeft al jaren last van gevoelige tanden en tandhalzen en is op zoek naar een goede tandpasta om dit euvel te verhelpen, zodat ze weer onbezorgd en pijnvrij kan genieten van koude en warme lekkernijen. Ze is dan ook zeer benieuwd of Sensodyne Repair & Protect deze claim waar kan maken.

"Op de verpakking staat dat de tandpasta begint te werken zodra het in contact komt met het speeksel. Dit klopt; ik voelde een warme, zachte sensatie in mijn mond toen ik begon met poetsen. Het lijkt een soort magnetisch prikje op de gevoelige plekken in mijn mond. Het doet geen pijn; maar je voelt het wel degelijk als je er met de borstel overheen gaat."

Conclusie

"De tintelingen in je mond zijn niet heel prettig, maar ook niet onoverkomelijk. Na een weekje poetsen voelde ik ze eigenlijk niet meer. Opvallender was dat de pijn toen ook weg was; ik kon zonder problemen alles eten en drinken. Een prettige bijkomstigheid vond ik het feit dat deze tandpasta niet overdreven schuimt, waardoor twee minuten goed poetsen makkelijker lijkt te gaan. De smaak is prima, niet bijzonder maar het zorgt voor een frisse mond. Ik vind de tube aan de prijzige kant, maar zie het als een investering in mijn gebit. Mijn tanden moeten immers nog jaren mee. Ik ga dan ook zeker een nieuwe tube halen als deze op is."

Informatie

Sensodyne Repair & Protect kost Eur. 4,69 en is verkrijgbaar bij de drogist.