Hoe gezond is jouw mond?

Tips voor een goede gebitsverzorging

Getty Images

Bij voorkeur na elke maaltijd je tanden poetsen, ten minste twee minuten poetsen per keer, een tandpasta met fluoride gebruiken, twee keer per jaar naar de tandarts gaan. De meeste 'basisregels' voor een goede mondverzorging ken je vast. Maar zijn er meer tips voor een gezonde mond?

Het rijtje met regeltjes voor een goede mondverzorging is algemeen bekend:

• Poets minimaal twee keer per dag je tanden (maar liefst voor of na elke maaltijd)
• Poets minimaal twee minuten per keer
• Gebruik een tandpasta met fluoride
• Ga twee keer per jaar naar de tandarts voor controle
• Vervang je tandenborstel elke 3 a 4 maanden
• Flos je tanden regelmatig
• Gebruik mondwater

Al deze tips en regels zijn belangrijk om gaatjes en ander ongemak tegen te gaan. Ook bevorderen ze een frisse adem, houden ze je tanden wit en maken ze je tandvlees gezond. Naast dit alles is hoe vaak je eet en drinkt en wat je eet en drinkt van belang. Om met het 'hoe vaak' te beginnen: het is voor je tanden het beste om maximaal 7 eetmomenten per dag te hebben. Dat wil zeggen 3 hoofdmaaltijden en maximaal 4 keer iets tussendoor. Hoe vaker je eet, hoe groter het risico op gaatjes. Wát je eet is eveneens van belang. Grofweg kun je zeggen dat suikers en zuren het slechtst voor je tanden zijn.

Suiker

Als de bacteriën in je mond met suiker in contact komen, wordt zuur geproduceerd. Deze zuren tasten vervolgens je tanden aan waardoor gaatjes (cariës) kunnen ontstaan. Hoe vaker je dus suiker eet, en hoe langer het eten en drinken in je mond blijft, hoe meer gaatjes er kunnen ontstaan. Nu is het zo dat alle voedingsmiddelen suikers bevatten, zelfs groente en fruit. En al deze suikers kunnen gaatjes veroorzaken. Je kunt dus onmogelijk voorkomen dat je suikers binnenkrijgt. Suikers zijn ook helemaal niet erg, want het zijn op zichzelf nuttige voedingsstoffen.

Lolly

Toch kun je gaatjes door suiker prima tegengaan. Allereerst door niet te veel te eten en te drinken (maximaal 7 eetmomenten per dag). Ook door toegevoegde suikers zo veel mogelijk te vermijden. Toegevoegde suikers zijn suikers die door fabrikanten aan eten en drinken worden toegevoegd (in tegenstelling tot natuurlijke suikers, die in bijvoorbeeld melk, groente en fruit voorkomen). Toegevoegde suikers vind je bijvoorbeeld in snoep, koek en frisdrank. Tot slot kun je gaatjes voorkomen door de suikers niet te lang in je mond te houden. Een snoepje snel opeten is dus beter dan dat langzaam te doen. Om die reden is een lolly bijvoorbeeld slecht voor je tanden.

Zuren

Mondbacteriën zetten suikers dus om in zuren. Ook zijn er voedingsmiddelen die zelf al zuren bevatten, vooral frisdranken en vruchtensappen zijn berucht. Vaak merk je niet dat deze dranken zuren bevatten door de grote hoeveelheid suiker die ze hebben. De zoetheid daarvan maskeert als het ware de zuurheid. Toch zijn die frisdranken en vruchtensappen niet goed voor je tanden. Ze zorgen ervoor dat je tandglazuur wegslijt, dat heet tanderosie. Je kunt dus veel beter water drinken, of vruchtenthee.

Samengevat zou je naast de bekende tandartsregeltjes erop moeten letten dat je maximaal 7 keer per dag iets eet, waarin zo min mogelijk toegevoegde suikers zitten. Drink daarbij vooral water en (vruchten)thee. En als je snoept, snoep dan snel!

 

Auteur